Tornar a actualitat

Dr. Bonaventura Clotet, Premi Nacional de Recerca 2020

29/10/2021
Dr. Bonaventura Clotet, Premi Nacional de Recerca 2020

Dimarts, el Dr. Bonaventura Clotet va recollir el Premi Nacional de Recerca 2020 que atorga el Govern, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i que reconeix l’activitat investigadora dels científics vinculats al país.

Aquests premis són les màximes distincions que es lliuren en l’àmbit de la recerca a Catalunya i és que el doctor Clotet ha dedicat tota una vida a la lluita contra les malalties infeccioses, el que l’ha portat a liderar a dia d’avui un equip de 300 professionals i a publicar més de 800 articles científics a nivell internacional.

El guardó ha estat compartit amb Carme Torras, matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial, de qui destaca la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.

Vocació, casualitat, constància

El doctor Clotet es va doctorar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 1981, amb una tesi sobre malalties autoimmunes. Aquell mateix any, durant la seva residència com a especialista en Medicina Interna a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, va coincidir amb el primer cas de sida descrit a Espanya.

L’any 1992 Clotet va crear la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i tres anys més tard l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa (1995), que continua dirigint.

Gràcies a la seva experiència en el camp del VIH i del sistema immunitari, el Dr. Clotet i el seu equip han tingut un paper destacat en la resposta científica internacional per fer front a la COVID-19 i han pogut aportar tot el seu coneixement i recursos al servei de la lluita contra el SARS-CoV 2. 

Més enllà de la feina


Darrere una vida dedicada a lluitar contra les malalties infeccioses, Clotet és un
amant de la música clàssica (Albéniz, Granados i Bach, entre d’altres), sent una
predilecció especial pel jazz i pels intèrprets de la Nova cançó, com ara Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet i Lluís Llach. L’esport també l’ha acompanyat des de ben petit, quan va començar a jugar a tenis i més tard a córrer amb regularitat. La constant més important a la seva vida, però, és la seva família.

Notícies relacionades