VIH

La infecció pel VIH continua sent un dels reptes epidemiològics més importants a què ens enfrontem com a societat. Segons el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA (ONUSIDA), s'estima que el 2020 hi havia aproximadament 38 milions de persones vivint amb VIH a tot el món.

EL REPTE

Els països de renda mitjana i baixa són els més castigats pel virus, especialment aquells que es troben a l'Àfrica subsahariana, però el VIH segueix present a tots els racons del món. 

L'alt percentatge de diagnòstics tardans, les comorbiditats, l'alta incidència d'infeccions de transmissió sexual (ITS) i la fragilitat associada a l'envelliment són només alguns dels fets que ens mostren que encara queda molt per fer. D'altra banda, i tenint en compte que l'esperança de vida dels pacients amb VIH és pràcticament la mateixa que la de la població general, ara l'objectiu és millorar-ne la qualitat de vida i proporcionar-los un envelliment saludable.

QUÈ HEM FET FINS ARA?

1992

Iniciem la nostra lluita contra el VIH. Neix la Fundació Lluita contra la Sida.

2005

Iniciem els controls rutinaris per la detecció, diagnòstic, seguiment i tractament de les lesions produïdes pel virus del papil·loma humà tant en homes com en dones amb VIH.

2006

Inaugurem la primera unitat de lipodistròfia d’Espanya, un dels efectes secundaris del tractament contra el virus de la sida que produeix una alteració del greix subcutani.

2015

Incorporem la telemedicina en el seguiment i recol·lecció de dades clíniques de persones amb VIH.

2022

Els assajos de la vacuna terapèutica AELIX Therapeutix confirmen que el 40% dels participants que han rebut la vacuna controla millor el virus quan se’ls retira temporalment el tractament antiretroviral.

LÍNIES D’ACTUACIÓ

Tractaments

  • Participem en estudis de fase 1 (estudis inicials) per avaluar la seguretat i l’eficàcia de nous fàrmacs antiretrovirals.
  • Estudiem les interaccions dels nous fàrmacs antiretrovirals amb altres tractaments.
  • Avancem en el coneixement de les resistències que poden emergir amb la utilització dels nous antiretrovirals.

Vacunes

Promovem estudis i fem assaigs clínics amb vacunes terapèutiques (per tractar persones ja infectades amb el VIH) i preventives (per evitar la infecció). També estudiem els reservoris virals, és a dir on s’amaga el virus dins l’organisme, per poder accedir-hi i eliminar-lo.

Envelliment i comorbiditats

Actualment i en el nostre entorn, més del 50% de les persones amb VIH tenen més de 50 anys. Per això, estudiem el diagnòstic de patologies pròpies de l’envelliment i altres condicions relacionades des del punt de vista social, psicològic, mental i funcional. A banda, aportem coneixement per afrontar els efectes secundaris dels tractaments perllongats al llarg del temps.

Patologia Hepàtica

Actualment, gràcies a l’eficàcia dels tractaments existents, hi ha poques persones amb VIH que estiguin també infectades amb el virus de l’Hepatitis C. Ens centrem en l’estudi del fetge gras, una patologia hepàtica molt freqüent entre els pacients VIH sobretot a mesura que va augmentant la seva edat.

Proctologia

Un elevat percentatge de persones amb VIH estan coinfectades amb el virus del papil·loma humà (VPH). Des de l’any 2005 la Fundació ofereix controls rutinaris per la detecció, diagnòstic, seguiment i tractament de les lesions produïdes pel virus del papil·loma humà tant en homes com en dones amb VIH.

PrEP

La profilaxi preexposició (PrEP) és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l’administració de medicaments antiretrovirals a persones VIH-negatives per reduir el seu risc d’infectar-se.

Treballem en col·laboració amb el centre comunitari BCN Checkpoint i BCN Prep·Point, al centre de Barcelona, per arribar a una població de més de 6.000 persones a qui es fa el test del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) de forma periòdica.

Dietètica

Tot i que una bona nutrició no té repercussió en la prevenció del VIH ni en la curació de la sida, contribueix en el maneig dels pacients i a la millora de la seva qualitat de vida.

La línia de dietètica treballa estretament amb l’àrea d’envelliment valorant l’estat nutricional en les cohorts formades per gent gran amb VIH i col·labora en projectes d’altres línies de recerca de la Fundació.

Psicologia

Deteriorament neurocognitiu: treballem en la detecció precoç i el tractament de les principals afectacions del VIH i l’impacte dels antiretrovirals sobre el sistema nerviós central, creant estratègies per alentir i millorar el deteriorament neurocognitiu.

Benestar emocional: identifiquem els principals factors que afecten la qualitat de vida de les persones amb VIH, com per exemple els relacionats amb el fet de viure durant molts anys amb el virus.

ACTUALITAT

PROJECTES DESTACATS

CONEIX L’EQUIP D’AQUESTA ÀREA DE CONEIXEMENT

Eugènia Negredo

Cap de secció VIH - Metgessa i investigadora

Yovaninna Alarcón

Estadística

Lucía Bailón

Metgessa i investigadora

Susana Benet

Metgessa i investigadora

Anna Bonjoch

Metgessa i investigadora

Vira Buhiichyk

Support Researcher

José M. Cabrera

Metge de PrEP Point

Pep Coll

Metge i investigador

Patricia Echevarría

Metgessa i investigadora

Carla Estany

Dietista i nutricionista

Diana Hernández

Investigadora

Toni Jou

Metge i investigador

Begoña Lemos

Treballadora Social

Josep M. Llibre

Metge i investigador

Mariusz Lucejko

Metge de PrEP Point

Pepe Moltó

Metge i investigador

Beatriz Mothe

Metgessa i investigadora

José A. Muñoz-Moreno

Psicòleg i investigador

Anna Prats

Neuropsicòloga i investigadora

Boris Revollo

Metge i investigador

Àngel Rivero

Metge de PrEP Point

Carmina Rodríguez

Psicòloga clínica i investigadora

Sofía Sabato

Metgessa i investigadora

Guillem Sirera

Metge i investigador

AJUDA’NS A LLUITAR CONTRA AQUESTA I ALTRES INFECCIONS!

Necessitem el teu suport per continuar portant a terme una recerca clínica independent amb l’objectiu de tractar i curar les persones que pateixen una malaltia infecciosa.