INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL

Posem el focus en l’estudi d’estratègies preventives que evitin noves infeccions i busquem millors tractaments, cercant nous fàrmacs o utilitzant-ne de ja existents

EL REPTE

L’OMS estima que una de cada vint-i-cinc persones al món pateix, com a mínim, una infecció de transmissió sexual (ITS).

La resistència antimicrobiana d’algunes d’aquestes infeccions suposen un important problema de salut pública. La població de major risc són els joves, els homes que tenen relacions sexuals amb homes i les treballadores sexuals.

El control del VIH ha contribuït en part al ressorgiment d’altres ITS ja conegudes, com la sífilis, o emergents, com el mpox i limfogranuloma veneri.

En el cas de la sífilis, la seva prevalença mundial ha augmentat des de l’any 2000, fins a uns
36 milions de casos en l’actualitat, i més d’11 milions de noves infeccions a l’any. Més del 90% dels nous casos de sífilis es produeixen en països en desenvolupament.

QUÈ HEM FET FINS ARA?

2015 →

Oferim controls rutinaris per la detecció, diagnòstic, seguiment i tractament de les lesions produïdes pel Virus del Papil·loma Humà (VPH).

2019 →

Hem impulsat la investigació per validar clínicament la PrEP (profilaxis preexposició).

2021 →

Hem creat la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual.

LÍNIES D’ACTUACIÓ

SÍFILIS →

Amb el projecte TREP-AB intentem trobar un tractament alternatiu a la penicil·lina per poder oferir un abordatge més òptim de la malaltia que causa la sífilis, i sobretot de la sífilis congènita, que requereix d’una línia de tractament específica. Estem duent a terme aquest projecte mitjançant el reclutament a sites de Catalunya, Londres i Papua Nova Guinea.

VIRUS DEL PAPIL·LOMA HUMÀ →

Estudiem la prevalença d’aquesta coinfecció per determinar quins són els protocols assistencials adients.

PREP →

En estreta col·laboració amb el centre comunitari BCN Checkpoint – Prep·Point, promovem la seva administració entre els col·lectius de més risc per a prevenir la transmissió del VIH.

MPOX →

L’estudi REMAIN vol establir quin grau de protecció davant l’adquisició del mpox confereix la vacuna que s’està administrant actualment,
així com aprofundir en el coneixement sobre els factors que estan facilitant la transmissió de la malaltia. Això és de particular rellevància atesa la creixent expansió de la infecció arreu del món. Estem reclutant voluntaris a Catalunya i a Madrid, i a Perú. Properament s’espera iniciar el reclutament a Xile, Panamà i l’Equador.

ACTUALITAT

PROJECTES DESTACATS

CONEIX L’EQUIP D’AQUESTA ÀREA DE CONEIXEMENT

Oriol Mitjà

Cap de secció d’estratègies de control comunitari d’infeccions

Andrea Alemany

Metgessa i investigadora

Laia Bertran

Knowledge translation coordinator

Víctor Morillas

Metge i investigador

Sergi Gavilán

Project Assistant

Adrià Mendoza

Metge i investigador

Susana Muñoz

Metgessa i investigadora

Miquel Àngel Rodríguez

Project Manager

Clara Suñer

Investigadora postdoctoral

Olga García

Metgessa i investigadora

AJUDA’NS A LLUITAR CONTRA AQUESTA I ALTRES INFECCIONS!

Necessitem el teu suport per continuar portant a terme una recerca clínica independent amb l’objectiu de tractar i curar les persones que pateixen una malaltia infecciosa.