Salut Internacional i Malalties Oblidades

La globalització i l’increment creixent de viatges internacionals afavoreixen l’aparició d’infeccions adquirides en un país i diagnosticades en un altre. Són les denominades infeccions importades.

Alhora, milions de persones a tot el món pateixen malalties negligides o desateses. Són un conjunt de malalties infeccioses, moltes d’elles parasitàries, que afecten principalment a les poblacions més pobres i amb un accés limitat als serveis de salut.

EL REPTE

Aquest Giving Tuesday, ajuda la Sílvia i l'Emebet

Tenen un repte i molt poc temps. Necessiten aconseguir 16.000 € per detectar, tractar i curar 200 persones amb esquistosomiasi, una malaltia oblidada i desatesa que, si no es diagnostica a temps, pot causar problemes molt greus.

Suma’t al moviment solidari del Giving Tuesday i ajuda’ns a fer possible aquest repte.

Tu pots canviar la vida a 200 persones amb esquistosomiasi.

Col·labora!

QUÈ HEM FET FINS ARA?

2012

Es descobreix que una única dosi d’azitromicina elimina la malaltia del pian de l’organisme de manera ràpida, indolora i assequible. El cost d’aquest nou tractament és d’un euro per persona, quantitat que inclou la compra de l’antibiòtic i la distribució.

2022

Iniciem un projecte pilot per identificar afectats d’esquistosomiasi entre població de risc a la zona Metropolitana Nord. Gairebé un 40% de la població estudiada fins ara ha donat positiu en la prova per detectar la malaltia, que pot provocar infeccions d’orina, insuficiència renal, càncer de bufeta, cirrosi hepàtica o infertilitat, entre altres.

LÍNIES D’ACTUACIÓ

Infeccions importades i emergents

Esquistosomiasi
Estudis recents estimen que un 24% dels immigrants subsaharians residents a Europa tenen esquistosomiasi. A Catalunya hi viuen 74.000 persones d’origen subsaharià, així que podríem estar parlant de més de 17.000 persones infectades, la gran majoria a dia d’avui no diagnosticades.

El cribratge que estem portant a terme conjuntament amb l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut determina que gairebé un 40% de la població estudiada ha donat positiu en la prova per detectar la malaltia.

Tuberculosi
En el nostre medi, la tuberculosi afecta en ordre creixent a la població immigrant. Té unes particularitats que la diferencien de la tuberculosi en població autòctona i es focalitza en col·lectius vulnerables, principalment en població indostaní (Pakistan i Índia), que presenten de forma més freqüent formes disseminades, i amb un retard diagnòstic més que notable essent el terme mitjà en els nostres pacients de més de 24 mesos.

Malalties oblidades

Pian
El 2012 el Dr. Oriol Mitjà va descobrir que una sola dosi d’azitromicina elimina el pian d’una manera ràpida, indolora i assequible. En paral·lel, Mitjà va establir un mètode diagnòstic que permet identificar de manera fàcil i ràpida la presència dels bacteris que causen la malaltia.

Úlceres cutànies tropicals i H. Ducreyi
Després de descobrir que fins al 60% de les úlceres cutànies tropicals clínicament diagnosticades com a pian eren de fet causades per H. ducreyi, vam poder proporcionar dades clíniques definitives sobre l’eficàcia de l’azitromicina per tractar úlceres causades per aquest altre patògen.

ACTUALITAT

PROJECTES DESTACATS

CONEIX L’EQUIP D’AQUESTA ÀREA DE CONEIXEMENT

Sílvia Roure

Cap de secció Salut Internacional i Malalties Oblidades - Metgessa i investigadora

Oriol Mitjà

Cap de secció d’estratègies de control comunitari d’infeccions

Laia Bertran

Knowledge translation coordinator

Sergio España

Metge i investigador

Sergi Gavilán

Project Assistant

Camila González

Investigadora postdoctoral

Miquel Àngel Rodríguez

Project Manager

Laura Soldevila

Metgessa i investigadora

Clara Suñer

Investigadora postdoctoral

Lluís Valerio

Metge i investigador

Xavier Vallès

Metge i investigador

Martí Vall

Metge i investigador

AJUDA’NS A LLUITAR CONTRA AQUESTA I ALTRES INFECCIONS!

Necessitem el teu suport per continuar portant a terme una recerca clínica independent amb l’objectiu de tractar i curar les persones que pateixen una malaltia infecciosa.