Tornar a actualitat

«Soc Recerca»: Uneix-te a la revolució científica i col·labora en la investigació

17/02/2025
«Soc Recerca»: Uneix-te a la revolució científica i col·labora en la investigació

El projecte Soc Recerca de la Fundació Lluita contra les Infeccions és una iniciativa que vol acostar la ciutadania a la recerca científica i fomentar la participació activa en els estudis clínics i altres projectes d’investigació de la Fundació.

La recerca és essencial per trobar nous tractaments i millorar la salut de la població. La col·laboració de voluntaris i voluntàries en estudis clínics permet obtenir dades valuoses que contribueixen al progrés científic i mèdic.

De tot això en parlem amb l’Anna Chamorro, lead study coordinator de ScienHub Reserach Support, que ens explica amb més detall aquest projecte.

Anna Chamorro

Anna Chamorro

Què és «Soc Recerca» i quin és el seu propòsit principal?

«Soc Recerca» és una plataforma digital que busca apropar la recerca a les persones. El seu propòsit principal és fomentar una recerca clínica compromesa amb el que realment importa pel benestar col·lectiu. Per aconseguir-ho, s’està avançant cap a una comunicació cada vegada més bidireccional, on la recerca sigui més accessible i participants i equip investigador puguin col·laborar activament en tot el procés.

Com facilita «Soc Recerca» la gestió de la recerca?

La plataforma permet a l’equip investigador publicar estudis oberts a la participació i gestionar el procés de reclutament de manera més eficient. Les persones voluntàries, per la seva banda, poden accedir a informació detallada sobre els estudis disponibles i triar aquells que s’adeqüin als seus interessos i criteris personals. Aquesta interacció facilita els processos de selecció, especialment en estudis amb alts volums de participants.

Com ha contribuït «Soc Recerca» al desenvolupament de la recerca?

«Soc Recerca» contribueix proporcionant informació clara sobre què és un estudi clínic, des de les seves fases i etapes fins als drets legals dels participants. A més, facilita l’accés a una xarxa més àmplia de participants, agilitzant el procés d’inscripció i optimitzant la comunicació entre l’equip investigador i les persones voluntàries, la qual cosa permet als estudis avançar de manera més eficient.

Paral·lelament, s’està treballant per entendre què és el que més importa a les persones que participen en la recerca, identificant els obstacles i facilitats per a la seva participació. Es vol conèixer les seves bones i dolentes experiències, així com es pot millorar la informació relacionada amb la investigació.

Hi ha algun cas d’èxit que destaqui l’impacte positiu de la plataforma?

Quan van arribar les primeres vacunes per la COVID-19 en fase d’assaig clínic, només durant un cap de setmana «Soc Recerca» va rebre 4.000 sol·licituds de persones interessades a participar-hi. Gràcies al sistema de filtratge, es van poder seleccionar entre 200 i 300 participants en un temps rècord.

Notícies relacionades