Tornar a actualitat

Les pandèmies fan caure imperis

16/01/2025
Les pandèmies fan caure imperis

Dimarts, 14 de gener, CASA SEAT Barcelona es va convertir en el punt de trobada per més de 200 persones que van assistir a la segona edició de les Xerrades Contagioses, organitzades per la Fundació Lluita contra les Infeccions sota el títol «Com ens podem preparar per a una nova pandèmia?».

«Les pandèmies fan caure imperis». Així va iniciar la seva xerrada el Dr. Roger Paredes, director científic de la Fundació. Aquesta afirmació convida a una profunda reflexió sobre l’impacte que han tingut les malalties infeccioses al llarg de la història de la humanitat, convertint-se en la primera causa de mort per davant de les guerres. Paredes posava com a exemple que l’any 430 a.C., en plena confrontació amb Esparta durant la guerra del Peloponès, Atenes no va poder contenir un brot de pesta que va provocar la mort d’una quarta part de la seva població, fent que Pèricles fos destituït per mala gestió de la pandèmia i finalment morís per la pròpia malaltia.

Paredes va oferir una ponència inspiradora centrada en reflexionar en les diferents pandèmies que hi ha hagut al llarg de la història de la humanitat per treure’n conclusions que ens preparin millor per afrontar les que arribaran en el futur. El Dr. Paredes va subratllar la importància de partir d’un enfocament global, multisectorial i adaptat a les circumstàncies específiques de cada país.

Dr. Roger Paredes, director científic de la Fundació Lluita contra les Infeccions

Dr. Roger Paredes, director científic de la Fundació Lluita contra les Infeccions, i Dr. Ventura Clotet, president de la Fundació Lluita contra les Infeccions

Alguns dels punts clau que es van tractar durant la xerrada són:

Prediccions sobre properes pandèmies:

  • Hi ha consens que les pandèmies són inevitables a llarg termini, amb factors com el canvi climàtic, les migracions i la globalització augmentant els riscos.
  • Patògens emergents com el dengue i la grip aviària H5N1 s’identifiquen com a possibles amenaces.

Impactes sanitaris i econòmics:

  • Les pandèmies no només afecten la salut durant la fase aguda sinó també a llarg termini, com s’ha vist amb la Covid-19 i la síndrome de la COVID persistent.
  • Els costos econòmics poden ser devastadors, ressaltant la necessitat d’una inversió proactiva.

Components essencials d’un pla de preparació:

  • Desenvolupament de vacunes, fàrmacs i eines diagnòstiques més ràpides i eficaces.
  • Integració de dades en temps real i col·laboració entre sectors públics i privats.
  • Educació i campanyes de prevenció per sensibilitzar la societat.
Roger Paredes

Dr. Roger Paredes, director científic de la Fundació Lluita contra les Infeccions

En paraules del Dr. Paredes: «No preparar-se surt car, tant a nivell humà com econòmic. Les lliçons apreses de la Covid-19 subratllen la necessitat d’invertir en la ciència i en una millor coordinació global per evitar futures crisis».

La pròxima xerrada contagiosa tindrà lloc:

Dimarts, 11 de febrer: serà impartida pel Dr. Oriol Mitjà, cap de secció d’Infeccions de Transmissió Sexual de la Fundació Lluita contra les Infeccions

 

Si no vas poder assistir a l’esdeveniment, pots visualitzar tota la xerrada clicant aquest enllaç.

Notícies relacionades