Tornar a actualitat

Un nou estudi català revela que la variant més letal de la mpox pot causar una mortalitat de més del 4%

15/04/2025
Un nou estudi català revela que la variant més letal de la mpox pot causar una mortalitat de més del 4%

L’equip investigador, dirigit pel Dr. Oriol Mitjà, ha analitzat gairebé 5.000 casos confirmats de la malaltia a la República Democràtica del Congo. La investigació, impulsada per la Fundació Lluita contra les Infeccions, assenyala que la subvariant 1a té una taxa de mortalitat més alta, mentre que la 1b és més transmissible. L’estudi s’ha publicat a The Lancet i ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge, on s’han recaptat més de 35.000 euros.

 Un nou estudi publicat a la revista científica The Lancet, impulsat per la Fundació Lluita contra les Infeccions, indica que la subvariant 1a de la mpox, abans coneguda com a verola del mico, té una taxa de mortalitat superior al 4% a la República Democràtica del Congo (RDC).

Aquest treball, realitzat per l’equip investigador del Dr. Oriol Mitjà de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra les Infeccions, aporta la descripció clínica més completa de la malaltia causada per la variant 1 del virus. De fet, s’han analitzat gairebé 5.000 casos confirmats en set províncies de la RDC entre l’octubre del 2023 i el setembre del 2024.

El Dr. Mitjà adverteix: “L’Estudi proporciona una eina clau per identificar els casos i reforçar la resposta sanitària. Però la RDC, amb més de 100 milions d’habitants, només ha rebut 250.000 dosis de la vacuna, que seran insuficients per aturar el brot. I afegeix: “S’ha de continuar apostant per la recerca i invertint en salut, per tal de revertir els efectes de la desinversió global en salut iniciada pels Estats Units”.

Quins són els principals resultats de l’Estudi?

La investigació identifica dos brots simultanis, causats per les subvariants 1a i 1b del virus. La subvariant 1a és la més perillosa, amb una mortalitat superior al 4%. D’altra banda, la subvariant 1b provoca menys morts (0,6%), però es transmet amb molta més facilitat per contacte directe entre persones. Cal tenir en compte que, la variant 2, responsable dels casos de 2022 a Europa i Catalunya, tenia una taxa de mortalitat inferior al 0,1%.

Segons la investigadora Roser Escrig, coprimera autora de la investigació: Les troballes mostren que la mpox pot tenir una presentació molt més greu del que es pensava, amb altes taxes de complicacions i mortalitat, especialment en els infants.”

En aquest sentit, la majoria dels afectats a la RDC són joves sense vacunació prèvia i gairebé la meitat són dones i nenes. Aquests presenten habitualment lesions cutànies extenses, que poden arribar a més de 250 distribuïdes per tot el cos. Una xifra preocupant si tenim en compteque, a Catalunya, amb la variant 2 de la malaltia, cada pacient presentava una mitjana de 10 lesions. A més, en aquests casos són freqüents les complicacions bacterianes greus que requereixen tractament antibiòtic, així com l’afectació ocular i respiratòria.

Més de 35.000 euros recaptats per a la recerca gràcies al micromecenatge

Aquest estudi ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge, liderada per la Fundació Lluita contra les Infeccions, on s’han arribat a recaptar més a 35.0000 euros per finançar la recerca i oferir suport tècnic al govern de la República Democràtica del Congo per ajudar a combatre la malaltia.

En aquesta línia, des de la Fundació “animen” a la ciutadania a continuar contribuint a la investigació a través de microdonacions, les quals són clau per combatre les malalties infeccioses del present i del futur.

Notícies relacionades