Tornar a actualitat

El Dr. Roger Paredes, director científic de la Fundació, s’incorpora com a coordinador mèdic del pla d’estudis del nou grau en Medicina de la UPC

23/04/2025
El Dr. Roger Paredes, director científic de la Fundació, s’incorpora com a coordinador mèdic del pla d’estudis del nou grau en Medicina de la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) ha incorporat al metge i científic Roger Paredes com a coordinador mèdic del pla d’estudis del nou grau en Medicina, que s’impartirà a partir del curs 2026-2027, inicialment a les instal·lacions de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT).

Paredes, que té una àmplia trajectòria professional en l’àmbit científic i sanitari, és, actualment, director científic de la Fundació Lluita contra les Infeccions i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. En aquest sentit, s’incorporarà a la UPC com a professor distingit i coordinador mèdic del pla d’estudis del nou grau, en el qual treballa un equip multidisciplinari. 

El grau de Medicina, que es va anunciar al mes d’abril de 2024, té el vistiplau del Consell de Govern de la UPC, i s’està treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa, titular de l’Hospital Universitari de Terrassa, que serà el centre de referència dels nous estudis. El rector de la UPC, Daniel Crespo, ha explicat que “amb la incorporació d’una figura del prestigi del doctor Paredes com a coordinador mèdic del pla d’estudis, el projecte pren un impuls definitiu i ens referma en la nostra aposta d’oferir uns estudis de Medicina de gran qualitat, amb metodologies docents innovadores i ADN tecnològic, amb l’objectiu de ser referents al sistema universitari estatal”. 

Científic reconegut a escala nacional i internacional 

Roger Paredes, reconegut expert en malalties infeccioses, va obtenir els títols de màster i de doctor en Medicina i Cirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es va especialitzar en recerca sobre el VIH al Brigham & Women’s Hospital de la Harvard Medical School, amb el suport d’una beca “la Caixa” per a estudis de postgrau. El seu equip a IrsiCaixa ha demostrat la utilitat clínica de la seqüenciació profunda (deep sequencing) del VIH-1 a països d’ingressos alts i baixos. Actualment, investigacions pioneres sobre el rol del microbioma intestinal en la patogènesi de la infecció pel VIH i la inflamació crònica. 

El científic coordina el projecte europeu MISTRAL, finançat amb 10 milions d’euros en el marc del programa Horizon 2020 de la Unió Europea, i és co-investigador principal en 3 projectes dels Instituts Canadencs de Recerca en Salut, destinades a descobrir el rol del microbioma humà en la patogènesi del VIH, la transmissió i els càncers associats. 

Des de la pandèmia per COVID-19, Paredes ha estat el coordinador nacional espanyol d’assajos clínics aleatoritzats emblemàtics finançats pels National Institutes of Health (NIH) i el National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), incloent-hi l’ACTT-1 i 2, i les plataformes ACTIV-3/TICO i STRIVE, que han definit l’estàndard d’atenció actual per a aquesta malaltia en pacients hospitalitzats i ambulatoris. El departament que coordina acull la unitat més gran de tractament de COVID persistent a Espanya. 

Paredes és membre del Comitè Directiu de l’Estratègia de Resistència a Medicaments contra el VIH de l’OMS (ResNet), del grup de guies de tractament del VIH de l’OMS i de la Xarxa Clínica de l’OMS sobre COVID-19. Alhora, és coautor de les guies de tractament del VIH (GESIDA) i COVID-19 (SEIMC) en espanyol, i és membre del grup de resistència a medicaments contra el VIH de la IAS-USA. A més, és professor associat adjunt al Centre de Salut Global i Malalties, del Departament de Patologia de l’Escola de Medicina de la Case Western Reserve University, a Cleveland, Ohio, als Estats Units. 

 

 

Notícies relacionades