El Dr. Oriol Mitjà rep una beca europea per desenvolupar una vacuna contra la sífilis
04/12/2024
La Dra. Sílvia Roure, cap de secció de Salut Internacional i Malalties Oblidades de la Fundació i una de les seves pacients, l’Emebet, tenen un repte i molt poc temps. Necessiten aconseguir 16.000 € per detectar, tractar i curar 200 persones amb esquistosomiasi, una malaltia oblidada i desatesa que, si no es diagnostica a temps, pot causar problemes molt greus.
L’esquistosomiasi, una infecció invisible
L’esquistosomiasi és una infecció parasitària importada principalment de països de l’Àfrica subsahariana, per la qual cosa no és habitual que es transmeti fora d’aquesta zona. La infecció es produeix durant el contacte amb aigua infectada en rius de països on la infecció és endèmica, sovint a través de la pesca, la natació, el bany o la rentada de roba. Per tant, aquesta infecció afecta a la població autòctona dels països endèmics, però també als viatgers internacionals que els visiten.
La infecció es produeix quan les larves del paràsit penetren a la pell d’una persona durant el contacte amb aigua infectada. Aquest paràsit accedeix al cos a través de la pell i pot viure-hi durant anys creant greus afectacions que empitjoren la qualitat de vida de la persona infectada.
Símptomes que presenta l’esquistosomiasi
Inicialment, els símptomes de l’esquistosomiasi poden passar inadvertits, però el paràsit pot romandre al cos durant anys i causar problemes de salut a la persona infectada, com:
– Infeccions d’orina
– Mal abdominal o pelvià
– Disúria
– Diarrea
– Insuficiència renal
– Càncer de bufeta
– Cirrosi hepàtica
– Infertilitat
– Ictus
En el cas de les dones, condiciona simptomatologia ginecològica inespecífica que pot induir a una orientació diagnòstica equivocada i provocar que les pacients s’hagin de visitar reiteradament al sistema sanitari sense trobar resposta a les seves molèsties.
Proves de detecció fàcils i tractament eficaç
L’esquistosomiasi es pot diagnosticar amb una anàlisi de sang i es tracta de manera eficaç i econòmica amb praziquantel, un medicament que es dispensa en dos dies amb una eficàcia del 90%.
La història de l’Emebet
L’Emebet des de ben petita tenia dolors insuportables de panxa que no la deixaven moure del llit. Va anar a molts metges, però no li trobaven què tenia. Amb 24 anys, va conèixer la doctora Sílvia Roure li va fer les proves d’esquistosomiasi i van sortir positives.
Després del tractament, l’Emebet no ha tornat a tenir símptomes. Com ella, hi ha moltes persones que conviuen amb la malaltia i no ho saben. Ajuda’ns a canviar-los la vida.
Suma’t al moviment solidari del Giving Tuesday i ajuda’ns a fer possible aquest repte.
Tu pots canviar la vida a 200 persones amb esquistosomiasi.
04/12/2024
19/09/2024
12/09/2024
Compartir