El Dr. Oriol Mitjà rep una beca europea per desenvolupar una vacuna contra la sífilis
04/12/2024
La Marató de TV3 de l’any 2023, centrada en la salut sexual i reproductiva, ha concedit una beca per impulsar un projecte innovador que pretén trencar barreres en la conscienciació, diagnòstic, tractament i notificació de les ITS entre els joves de Catalunya.
El projecte està liderat per la Dra. Cristina Agustí, del CEEISCAT de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). I hi participen la Dra. Cristina Rius, cap del grup de recerca de Malalties Transmissibles de l’IR Sant Pau i les doctores Beatriz Mothe, Lucía Bailón i Susana Muñoz investigadores de la Fundació Lluita contra les Infeccions i metgesses de l’Hospital Germans Trias.
Aquest esforç col·laboratiu busca generar un canvi real en la salut sexual de la joventut catalana.
Millora de la salut sexual dels joves
El projecte vol facilitar als joves eines per entendre i cuidar la seva salut sexual. A través de noves plataformes digitals, l’objectiu és ajudar-los a conèixer millor les infeccions de transmissió sexual (ITS), la importància de fer-se proves i els tractaments disponibles, adaptant-se a les necessitats específiques de nois i noies.
TESTA’T: Fes-te les proves d’ITS
La primera fase del programa, TESTA’T, es basa en una plataforma en línia que permet als joves controlar les ITS, especialment el VIH, de manera autònoma. L’objectiu és avaluar si aquestes eines digitals poden promoure que més persones, especialment aquelles que mai no han fet proves, comencin a fer-se controls.
iCoNNECTA: Informar les parelles sexuals de forma anònima
La segona fase, iCoNNECTA, ofereix una eina en línia per ajudar els usuaris a comunicar-se amb les seves parelles sexuals de manera anònima si han estat diagnosticats amb una ITS. L’eina utilitza un llenguatge senzill i respectuós, independentment del gènere, i pretén fomentar converses obertes sobre salut sexual.
ChatBot-AI: Una guia digital inclusiva
La tercera branca del projecte inclou el desenvolupament d’un ChatBot basat en intel·ligència artificial, que proporciona informació clara sobre la prevenció de les ITS, amb especial èmfasi en el VIH. Aquesta eina està dissenyada especialment per als joves, assegurant que sigui inclusiva i adaptada a tothom.
Un objectiu clar
El propòsit principal d’aquest projecte és oferir informació i serveis accessibles, comprensibles i lliures d’estigma, perquè els joves puguin gestionar la seva salut sexual amb confiança i sense tabús. Si el projecte té èxit, serà un pas important cap a una societat més informada, sana i inclusiva.
La Dra. Lucía Bailón, investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i metgessa de l’Hospital Germans Trias, qui ha participat de manera activa en el projecte, ressalta que aquestes eines digitals representen un compromís ferm per trencar barreres i assegurar que cap jove se senti exclòs o confós a l’hora de cuidar la seva salut sexual.
04/12/2024
22/11/2024
19/09/2024
Compartir