Nou estudi sobre la salut mental en persones amb COVID persistent: com pot ajudar una intervenció psicològica en grup?
14/02/2025
La pandèmia de la COVID-19 ha deixat una petjada profunda en la salut de moltes persones. Encara avui, molts pacients continuen patint els efectes de la infecció mesos o anys després d’haver superat la fase aguda de la malaltia. Aquesta condició, coneguda com a COVID persistent o síndrome post-COVID, afecta el benestar físic i mental de milers de persones arreu del món.
Amb l’objectiu de trobar noves estratègies per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones, la Fundació Lluita contra les Infeccions, en col·laboració amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, ha rebut una beca de Pfizer International per impulsar l’estudi Wellbeing Long COVID Study, un projecte pioner que avalua l’eficàcia d’una intervenció psicològica en grup per a persones amb COVID persistent.
Aquest estudi està liderat per la Carmina Rodríguez Fumaz, psicòloga clínica de l’Hospital Germans Trias i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions.
Moltes persones que han passat la COVID-19 experimenten símptomes persistents durant mesos o anys, que poden incloure fatiga extrema, dificultats per respirar, boira mental o trastorns del son. Però, a més dels efectes físics, la COVID persistent també té un impacte emocional important. Segons diversos estudis, moltes persones presenten símptomes d’ansietat, depressió i estrès posttraumàtic en un grau molt superior a la població general.
Aquest malestar psicològic no només afecta la salut mental, sinó que també dificulta la recuperació global de les persones i la seva reinserció a la vida quotidiana i laboral. Per això, és fonamental explorar noves estratègies que ajudin a gestionar l’impacte emocional d’aquesta condició.
En què consisteix l’estudi?
El Wellbeing Long COVID Study és un estudi pilot que analitza si una intervenció psicològica en grup pot millorar l’estat emocional de les persones amb COVID persistent. L’estudi compta amb la participació de 20 persones, que es divideixen en dos grups:
Al llarg de l’estudi, s’avalua l’impacte de la intervenció en els nivells d’ansietat i depressió, capacitat de resiliència i estratègies per afrontar la malaltia. A més, s’analitza el grau de satisfacció de les persones que participen en la intervenció psicològica de grup.
Què esperem aconseguir amb aquest estudi?
L’objectiu principal és avaluar si la intervenció psicològica grupal contribueix a millorar l’estat emocional de les persones afectades en comparació amb el seguiment mèdic habitual. Si es confirma l’eficàcia d’aquesta intervenció, podria convertir-se en una eina terapèutica clau per a moltes persones que conviuen amb la COVID persistent.
Aquesta investigació posa de manifest la importància d’abordar la COVID persistent des d’una perspectiva global, on la salut mental i el suport emocional tinguin un paper fonamental en la recuperació d’aquestes persones.
Participació i properes etapes
Aquest estudi representa un primer pas per entendre millor com la intervenció psicològica grupal pot ajudar a les persones amb COVID persistent. En cas de resultats positius, es preveu ampliar la investigació amb un nombre més gran de participants i integrar aquesta intervenció en els serveis d’atenció a les persones amb aquesta malaltia.
Des de la Fundació Lluita contra les Infeccions continuarem treballant per oferir respostes científiques i solucions efectives per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per COVID persistent.
Si vols estar al dia de la nostra recerca, segueix-nos a les nostres xarxes socials!
14/02/2025
22/01/2025
18/11/2024
Compartir