La Marató de TV3 finançarà un projecte sobre la prevenció, el diagnòstic precoç i la gestió de les ITS entre els joves de Catalunya
22/11/2024
Les Beques Gilead – PRO per al desenvolupament d’estratègies que augmentin la difusió i implementació dels PROs a la pràctica clínica, neixen precisament amb la vocació de servir d’ajuda a investigadors i clínics perquè aquests aprofundeixin en les possibilitats de desenvolupar noves eines (PROMs) que permetin als pacients reportar els seus símptomes o les seves preferències, o bé millorar la implementació d’aquestes eines ja existents i la seva aplicabilitat a la pràctica clínica a Espanya.
Sobre el projecte presentat
La infecció pel VIH és una malaltia crònica cada cop més complexa associada a nombrosos problemes mèdics, psicològics i socials que requereixen l’atenció i experiència d’una àmplia gamma d’especialistes en salut. Aquests problemes impliquen una disminució de la qualitat de vida relacionada amb la salut (CVRS). En aquest context, els resultats reportats pel pacient (PRO) s’utilitzen per avaluar els símptomes, els comportaments de salut i les circumstàncies de la vida associades amb el VIH i les comorbiditats i és on les diferents tecnologies sanitàries (APP) poden facilitar la recollida de dades i, en última instància, poden tenir un impacte positiu en la gestió proactiva dels propis pacients. Amb aquesta finalitat, des de la Fundació Lluita contra les Infeccions proposem la implantació d’una eina de cribratge PRO-Clínica dels casos VIH positius al nostre centre (més de 3000) mitjançant una APP que ja s’ha provat entre aquests a través d’un projecte pilot.
Els resultats del cribratge PRO activaran el desenvolupament d’una sèrie de qüestionaris validats que ajudaran a millorar la salut dels nostres pacients de manera holística. Actualment, trobar intervencions a distància útils per a problemes relacionats amb la salut és de gran rellevància, no només per possibles futurs confinaments a causa de noves restriccions pandèmiques, sinó també per la necessitat actual de reduir la càrrega econòmica i associada a la mobilitat de les persones que arriben als centres sanitaris. De fet, tant les restriccions de la pandèmia social com la mobilitat als centres assistencials s’associen notablement a mals resultats de salut i pèrdua d’atenció. En conseqüència, els programes a distància basats en tecnologia es veuen com un escenari prometedor per introduir noves intervencions sanitàries aplicables. Alhora, com a avantatge addicional, l’eina de detecció clínica PRO per al VIH (CST-HIV) es pot dissenyar i implementar mitjançant un telèfon mòbil o un ordinador.
App
Es tracta d’una eina que cobreix les necessitats més freqüents que necessiten els pacients amb VIH, ja que en només 5-7 minuts, permet senyalar les alteracions que més els afecten amb l’objectiu que el professional pugui oferir recomanacions educatives i avaluï amb més precisió les seves necessitats, decidint, així, la millor intervenció de cara a la següent visita mèdica.
Equip
L’equip que està liderant el projecte està format per Jordi Puig, responsable de la CTU, Eugènia Negredo, Cap de Secció de VIH, Maria Sarquella, adjunta a Gerència, i Diana Hernández, investigadora.
22/11/2024
21/10/2024
19/09/2024
Compartir