Rajesh Gandhi: «Fins que no arribem a la cura del VIH, els tractaments de llarga durada poden facilitar el control de la infecció»
21/10/2024
Actualment les persones que conviuen amb el VIH han de prendre a diari el tractament antirretroviral ja que el seu sistema immunitari no és capaç de controlar el virus espontàniament. Ara, els resultats de l’assaig clínic de la vacuna terapèutica HTI contra el VIH de AELIX Therapeutics confirmen que el 40% dels participants que han format part de l’estudi terapèutic i han rebut la vacuna controla millor el virus quan se’ls retira temporalment el tractament antiretroviral. Aquest fet demostra que la vacuna pot educar el sistema immunitari per millorar la resposta contra el virus.
“Els resultats positius d’aquest assaig mostren que és possible induir una resposta immune en una persona que viu amb el VIH que li permeti millorar la supressió del virus en absència de medicació antiretroviral“, comenta la doctora Beatriz Mothe, investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i investigadora principal de l’estudi.
Participants de l’estudi
Els participants d’aquest estudi van rebre dues tandes de vacunació i després se’ls va interrompre temporalment el tractament antirretroviral. Durant el procés d’interrupció se’ls va avaluar setmanalment per determinar la quantitat de virus que tenien en sang i, si aquesta augmentava molt, el tractament es reiniciava de manera immediata. Dels 45 participants que van iniciar l’estudi, 41 van arribar a la fase d’interrupció i, d’aquests, 26 van rebre la vacuna i 15 placebo, una informació que ni els pacients ni els metges van conèixer fins que l’estudi no va finalitzar. Els investigadors han pogut constatar que, dels participants que no tenen cap predisposició genètica per controlar espontàniament el VIH, 8 participants (40%) han pogut romandre sense tractament els 6 mesos que ha durat la fase d’interrupció. En canvi, en el grup placebo tots, excepte 1 participant (8%), van començar a reiniciar el tractament seguint els criteris marcats pel protocol. “Tot i que tots els participants han tingut el virus detectable a la sang en algun moment, aquests resultats han demostrat per primera vegada que és possible modificar la resposta immunitària i controlar millor el virus“, assegura Mothe.
La sida al món
L’epidèmia del VIH afecta 38,4 milions de persones a tot el món, amb 650.000 morts i 1,5 milions de noves infeccions el 2021. A nivell mundial, es calcula que actualment 28,7 milions de persones estan accedint a la teràpia antiretroviral. Les noves innovacions, com és el cas d’aquesta vacuna d’AELIX Therapeutics, podrien propiciar un canvi estratègic en la cura del VIH.
21/10/2024
19/09/2024
04/09/2024
Compartir