Tornar a actualitat

Canviar al règim de dos fàrmacs no és menys eficaç a continuar un règim de tres medicaments, segons un assaig clínic aleatoritzat

23/07/2021
Canviar al règim de dos fàrmacs no és menys eficaç a continuar un règim de tres medicaments, segons un assaig clínic aleatoritzat

El metge i investigador de la Fundació, Josep Maria Llibre, ha presentat els resultats de l’estudi SALSA del que és investigador principal a la International AIDS Society Conference 2021 (IAS 2021), que ha tingut lloc del 18 al 21 de juliol.

SALSA és un estudi de fase III, aleatoritzat, multicèntric, controlat, obert, paral·lel i de no inferioritat per avaluar l’eficàcia i la seguretat del canvi a un règim de dos fàrmacs Dovato (dolutegravir / lamivudina) en adults infectats pel VIH-1 que són virològicament suprimits, en comparació amb un règim antiretroviral actual d’almenys tres fàrmacs, no necessàriament basats en tenofovir alafenamida com a l’estudi TANGO.

Els participants de l’estudi van ser adults que viuen amb el VIH amb diferents règims d’almenys tres medicaments. Incloïa persones de 120 centres d’Amèrica del Nord, Europa, Àsia Pacífic, Amèrica del Sud i Àfrica, i una proporció significativa de dones participants (44%), participants de 50 anys o més (40%) i participants de diferents procedències racials ( 59% blanc; 19% negre; 14% asiàtic).

Les dades de 48 setmanes de l’estudi SALSA de fase III representen una població diversa de pacients i demostren una eficàcia no inferior del règim de dos medicaments Dovato en comparació amb la continuació d’un règim antiretroviral actual (CAR) d’almenys tres fàrmacs, amb zero casos de fracàs virològic i sense desenvolupament de resistència.

Dr. Josep Maria Llibre: “És emocionant tenir més dades que reafirmin l’eficàcia i la barrera contra desenvolupament de la resistència de dolutegravir/lamivudine, que demostra que les persones poden controlar el VIH mentre prenen menys medicaments. Els resultats són particularment significatius donat que les característiques demogràfiques de l’estudi SALSA representen les persones que viuen amb el VIH que veiem en la pràctica diària al món, incloses dones, persones de més de 50 anys i diversos grups ètnics. Aquestes troballes donen als metges una altra raó per sentir-se segurs de canviar les persones suprimides virològicament a aquest règim de dos medicaments”.

Notícies relacionades