Tornar a actualitat

S’estudia un tractament que podria evitar el desenvolupament de la COVID-19.

02/08/2021
S’estudia un tractament que podria evitar el desenvolupament de la COVID-19.
  • L’assaig clínic per validar el fàrmac va ser posat en marxa a mitjans de maig per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses a Badalona i des del 13 de juliol, gràcies a la Conselleria de Sanitat, ha començat també a Madrid.
  • El nou tractament, una immunoglobulina anti-SARS-CoV-2 d’administració subcutània desenvolupada per la farmacèutica Grifols, podria administrar-se en centres d’atenció primària després d’un resultat positiu en test per COVID-19 i proporcionaria una protecció immediata després de l’exposició a virus.
  •  El medicament podria evitar, en les persones contagiades, l’aparició de símptomes i els ingressos hospitalaris per progressió de la malaltia. Seria especialment útil per protegir a persones grans amb malalties de risc i a aquells pacients immunodeficients en què la vacunació no estigui recomanada.
  • A Catalunya, la Fundació compta amb personal investigador de l’equip dels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà, de l’Hospital Germans Trias i Pujol. La investigadora principal a Madrid és la Dra. Cristina Galván Casas, de l’Hospital Universitari de Móstoles.

Un assaig clínic organitzat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses avalua la seguretat i eficàcia d’un medicament desenvolupat per la companyia farmacèutica Grifols i que té com a base una immunoglobulina que ja ha estat utilitzada per altres afeccions. El fàrmac conté anticossos policlonals anti-SARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia.

El medicament proporcionaria una protecció d’efecte immediat després de l’exposició al virus. S’espera que sigui especialment útil com a complement de la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació. A més, podria protegir la gent gran i el personal sanitari, així com a aquells pacients immunodeficients en què la vacunació no estigui recomanada.

També contribuiria a contenir brots en llocs on la taxa de vacunació sigui baixa. L’assaig clínic, impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, va començar a mitjans de maig a Catalunya en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut i la Fundació Jordi Gol (IDIAPJGol). Posteriorment s’ha establert la col·laboració amb la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid i des del 13 de juliol s’ha incorporat la Gerència d’Atenció Primària de Madrid també amb la seva Fundació per a la Investigació i Innovació Biosanitària d’Atenció Primària de la Comunitat de Madrid.

En l’assaig participaran 800 individus que encara no han desenvolupat símptomes, però tenen un test diagnòstic positiu per SARS-CoV-2. Se’ls administrarà per via subcutània la immunoglobulina en estudi, rica en anticossos enfront del virus. Per evitar factors de confusió, les persones ja vacunades o amb confirmació d’haver passat la malaltia COVID-19, no podran participar.

La immunoglobulina de Grifols, en la seva presentació per a administració intravenosa intramuscular o subcutània, ha demostrat molt bon perfil de seguretat i eficàcia en la prevenció de diverses malalties infeccioses en pacients immunodeficients.

Pel doctor Mitjà “aquest tractament amb immunoglobulines proporcionaria una combinació d’anticossos policlonals que, davant els monoclonals, presenten major diversitat i podrien millorar la capacitat de protecció davant el virus”.

Per la seva banda, el doctor Antonio Páez, director mèdic de Grifols, destaca que “la seva facilitat de conservació en nevera i l’administració subcutània afavoririen la distribució i utilització d’aquesta potencial teràpia, que podria administrar-se en qualsevol consultori mèdic evitant la visita a un centre hospitalari. Si es confirma la seva eficàcia, la nova teràpia es podria administrar a persones que haguessin donat positiu en test d’antígens i PCR en hospitals i xarxes sanitàries d’atenció primària”.

Per a la Dra. Cristina Galvan, “implementar l’estudi a Madrid ens beneficia a tots. Els pacients que s’incloguin rebran una atenció molt propera i, si es confirma l’eficàcia, els que rebin el producte tindran menys risc d’emmalaltir o de presentar formes greus de la COVID-19. Si els resultats són positius aquest tractament serà de gran interès sanitari públic.”

Notícies relacionades