Tornar a actualitat

Confirmat: El plasma convalescent no és efectiu contra la COVID-19

10/02/2022
Confirmat: El plasma convalescent no és efectiu contra la COVID-19

Un assaig clínic impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha conclòs que el plasma convalescent no és efectiu contra la COVID-19: l’administració de plasma convalescent amb títols alts d’anticossos a pacients amb COVID-19 lleu en els primers 7 dies des de l’inici de símptomes no redueix la progressió a malaltia greu i hospitalització. Tampoc té un efecte sobre la càrrega viral en els pacients que s’han sotmès al tractament.

El plasma convalescent és un tipus d’immunoteràpia passiva, és a dir que s’administra directament anticossos al pacient, a diferència de la vacunació o immunoteràpia activa en que s’estimula a l’organisme humà a produir anticossos. El cost relativament baix i la producció senzilla de plasma convalescent van donar lloc al seu ús generalitzat a Europa i sobretot als Estats Units. 

Resultats publicats a The Lancet Respiratory Medicine

Els resultats de l’assaig clínic aleatoritzat s’han publicat a la revista Lancet Respiratory Medicine,  la segona revista més important del grup The Lancet i la més prestigiosa en la publicació d’assajos de fàrmacs per la COVID-19. L’estudi ha comptat amb la participació de 376 voluntaris no hospitalitzats de la regió Metropolitana Nord i Metropolitana Sud de Barcelona i de la Catalunya Central. A la meitat d’ells se’ls va administrar una infusió intravenosa de plasma convalescent i la resta de participants van rebre una infusió de sèrum salí com a substància placebo. A totes les persones participants se’ls va fer un seguiment mèdic durant 60 dies i es va demostrar que no hi havia diferències significatives en la taxa d’hospitalització entre el grup experimental (22 de 188 participants, 12%) i el grup control (21 de 188 participants, 11%). Tampoc es van veure diferències entre els grups quant a la reducció de la càrrega viral als 7 dies, en la durada dels símptomes, la necessitat d’ingrés a l’UCI, ni els paràmetres inflamatoris pronòstics en sang. El reclutament de pacients va tenir lloc des de novembre de 2020 fins a maig de 2021, amb seguiment fins al juliol de 2021.

Aquest assaig clínic ha estat liderat pels metges i investigadors de la Fundació els Drs. Andrea Alemany, Oriol Mitjà i Pere Millat de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i ha comptat amb la col·laboració de l’Hospital Universitari de Bellvitge, IDIBELL, el CUAP Manresa, l’Hospital Sant Bernabè de Berga, les gerències territorials Metropolitana Nord i Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS), entre d’altres. L’estudi ha comptat amb el suport econòmic de la iniciativa solidària #JoEmCorono i la companyia farmacèutica Grifols S.A. L’obtenció i processament de les unitats de plasma ha estat possible gràcies a l’esforç del Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) i dels donants anònims de plasma.

La investigadora principal de l’estudi, la doctora Andrea Alemany, ha afirmat que “els resultats d’aquest estudi no descarten definitivament l’ús d’aquesta teràpia que encara podria ser efectiva si es millora la dosis i l’afinitat dels anticossos i els procediments per processar el producte. Per una banda, un producte amb major quantitat d’anticossos, i que aquests fossin específics per a la variant circulant podria incrementar l’eficàcia. Per altra banda, el plasma a Catalunya se sotmet a un procés d’inactivació de patògens amb blau de metilè que podria degradar els anticossos, i per tant és necessari un canvi en el processament per assegurar-ne la integritat”. Alemany forma part de l’equip liderat pel Dr. Oriol Mitjà, que desenvolupa recerca acadèmica independent (desvinculada dels interessos de la indústria farmacèutica i sense motivació lucrativa) per trobar eines diagnòstiques i terapèutiques per les malalties infeccioses. En concret s’especialitza en l’estudi d’activitat anti-COVID-19 en tractaments de baix cost que no tenen patent, com el plasma convalescent.

Notícies relacionades