Tornar a actualitat

Demostrat: la PrEP seria econòmicament rendible a Catalunya

01/12/2021
Demostrat: la PrEP seria econòmicament rendible a Catalunya

L’ús de la PrEP a Catalunya permetria estalviar 93 milions d’euros en els propers 40 anys

  • El primer estudi de cost-benefici de l’administració de la PrEP demostra que el sistema públic arribaria a estalviar 93 milions d’euros en 40 anys.
  • El cost anual del tractament pel VIH és de 8.500€ aproximadament, mentre que el de la PrEP és de 1.433€.
  • Un total de 2.400 persones reben aquest tractament antiretroviral preventiu contra la infecció pel VIH a Catalunya, des que l’any 2019 el Sistema Nacional de Salut va decidir finançar-ne l’ús.

Un estudi cost-benefici liderat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, en col·laboració amb l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF),el projecte dels NOMS-Hispanosida i BCN Checkpoint ha calculat l’estalvi potencial que la generalització de l’ús del tractament preventiu contra la infecció pel VIH (Profilaxi Pre-Exposició, PrEP) podria generar en el sistema públic de salut. Tenint en compte que les persones amb VIH viuen una mitjana aproximada de 40 anys a partir del moment del diagnòstic, el sistema públic arribaria a estalviar 93 milions d’euros en aquest període de temps gràcies a l’ús de la PrEP.

Aquest estudi, presentat al XII Congreso Nacional de GESIDA, ha calculat també que el tractament anual amb la PrEP per una persona té un preu de 1.433€, mentre que el cost del tractament antiretroviral per una persona infectada pel VIH és gairebé sis vegades superior i ascendeix als 8.500€ aproximadament. Els autors de l’estudi han estimat que si el preu de la PrEP es reduís en un 50%, l’estalvi seria de 152 milions d’euros, uns recursos que es començarien a rendibilitzar només 8 anys després de la seva posada en marxa.

La PrEP a Catalunya

Segons les darreres dades de Nacions Unides, es calcula que la sida causa la mort de 690.000 persones a tot el món i, tot i que el número de diagnòstics segueix baixant any rere any, encara afecta de forma molt important a determinades poblacions en risc. A l’estat espanyol, per exemple, el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes va suposar el 57% dels nous diagnòstics.

En aquest context, l’ús de la PrEP per prevenir el VIH s’ha implementat en molts països i ha demostrat ser una eina eficient. La PrEP consisteix en una medicació antiretroviral que prenen les persones que no tenen el VIH per evitar la infecció. Segons les últimes dades disponibles, a l’estat espanyol hi ha prop de 5.000 persones usuàries de la PrEP. Només a Catalunya n’hi ha 2.400. 

Francesc López, investigador de l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia de la Salut i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses i autor principal de l’estudi, ha afirmat que els resultats d’aquest treball “suggereixen que les intervencions de prevenció en salut poden ser també en benefici del sistema sanitari: dedicar esforços en evitar la malaltia avui és menys despesa sanitària demà”. Per la seva banda, el Doctor Pep Coll, metge i investigador d’IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses i BCN Checkpoint i co-autor de l’estudi, ha afirmat que “la PrEP està demostrant que és possible reduir dràsticament les noves infeccions per VIH. El que cal fer ara és facilitar l’accés a la PrEP de totes aquelles persones que tenen risc d´infectar-se”.

Sobre l’estudi

Aquest estudi ha estat possible gràcies al treball conjunt de personal mèdic i investigador, així com especialistes en economia de la salut, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el centre de salut comunitària BCN Checkpoint i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. La col·laboració entre aquestes institucions ha fet possible que la distribució de la PrEP a Catalunya hagi estat un model d’èxit i ha permès que milers de persones hagin pogut accedir a tractaments preventius contra la infecció per VIH.

Notícies relacionades