Jordi Puig, director d’Assaigs Clínics, participa en la creació del primer document per a la cura infermera experta de les persones amb VIH
17/07/2025
Un grup de treball del Grup d’Infermeria Experta en VIH (GEEVIH) de SEISIDA, en el qual ha participat Jordi Puig, director d’Assaigs Clínics de la Fundació, ha elaborat un document que desenvolupa prestacions i intervencions de la infermera experta en funció del perfil de la persona amb VIH. El ‘Document per a la cura infermera experta de persones amb VIH’ ajudarà a adaptar les cures a la realitat actual del VIH com a infecció crònica.
Des que es van detectar els primers casos de sida, fa 43 anys, s’han produït molts avenços en la infecció per VIH. Tants, que avui dia, en les persones amb VIH recentment diagnosticades, l’esperança de vida és similar a la de la població general. Actualment, el 55,5% de les persones amb VIH a Espanya tenen més de 50 anys, i els models predictius calculen que aquest percentatge serà del 75% l’any 2030. Per tant, la cronicitat del VIH implica que l’atenció a les persones amb VIH també ha d’evolucionar. I en aquestes cures, les infermeres són una figura clau.
Per això, el Grup d’Infermeria Experta en VIH (GEEVIH) i la Societat Espanyola Interdisciplinària de la Sida (SEISIDA) han desenvolupat el ‘Document per a la cura infermera experta de persones amb VIH’. Aquest document compta amb l’aval del Grup d’Estudi de la Sida de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (GeSIDA-SEIMC), i s’ha desenvolupat amb el suport de SI-Health i el patrocini de ViiV Healthcare, companyia 100% especialitzada en el VIH. L’objectiu principal és facilitar eines pràctiques que ajudin les infermeres i permetin optimitzar les cures de les persones amb VIH en funció de les necessitats i la complexitat de cada cas.
Aquest document no només pretén traslladar de manera pràctica el coneixement adquirit fins ara, sinó que també simbolitza una invitació perquè cada infermera esdevingui agent del canvi, impulsant un model d’atenció que prioritzi la qualitat i la seguretat, la dignitat i el respecte, posant les persones amb VIH al centre.
A més, posa en valor la importància d’una atenció personalitzada i integral que tingui en compte les diferents necessitats i circumstàncies personals de cada pacient. És una eina que facilita la tasca de les infermeres i fomenta la col·laboració interprofessional, per optimitzar els recursos i millorar els resultats en salut. En paraules dels autors, “les cures que presta la infermeria no són només una pràctica tècnica; són una oportunitat que aporta valor a la salut individual i a la comunitat”.
Aquest document d’intervenció infermera parteix del projecte National Policy, una iniciativa multidisciplinària que sorgeix de la necessitat de canviar el model d’atenció a les persones amb VIH a Espanya. D’aquest projecte també se’n deriva el Model Òptim d’Atenció a les persones amb Infecció per VIH, que proposa cures centrades en la persona amb VIH, afavorint la seva participació en la presa de decisions i enfocant-se des de la perspectiva que el VIH és avui una infecció crònica i no mortal.
La cura de les persones amb VIH ha evolucionat des d’un enfocament reactiu i agut, com a resposta a una condició greu, cap a una visió més integral i holística, basada en el model de cronicitat, en què les cures infermeres són un pilar fonamental. Les infermeres treballen en la promoció de la salut, la prevenció i l’autocura, així com en el seguiment de l’adherència i l’acompanyament, entre moltes altres funcions. “Aquesta mirada permet detectar precoçment comorbiditats, disminuir riscos associats i assegurar la continuïtat assistencial. Gràcies a la seva proximitat amb el pacient, les infermeres es troben en una posició estratègica per oferir educació sanitària, avaluar l’impacte emocional del diagnòstic i facilitar l’accés a recursos socials i comunitaris. La seva presència és, per tant, essencial per garantir una atenció veritablement centrada en la persona i en la seva salut a llarg termini”, considera Margarita Ramírez, integrant del GEEVIH i infermera de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid.
“Aquesta iniciativa respon a una necessitat urgent: oferir una atenció infermera més homogènia, personalitzada i basada en l’evidència per a les persones amb VIH. Gràcies a eines d’estratificació per perfil i complexitat, es pot ajustar la ‘dosi de cura infermera’ segons les necessitats específiques de cada pacient”, explica Emma Fernández, integrant del GEEVIH i infermera de pràctica avançada de la Unitat de VIH de l’Hospital Clínic de Barcelona i també autora del document.
Jordi Puig, infermer i director d’Assaigs Clínics de la Fundació Lluita contra les Infeccions, i també membre del GEEVIH, afegeix que “a més, permet visibilitzar el valor de les cures infermeres en la millora de la qualitat de vida i els resultats en salut a llarg termini, empoderant les professionals i donant-los un espai reconegut dins l’equip multidisciplinari. No menys important, aquesta iniciativa potencia la col·laboració real entre infermeres de diferents àmbits del VIH/ITS a tot el territori estatal, fomentant sinergies i lideratge professional compartit”.
Els autors consideren que el document per a la cura infermera experta de persones amb VIH constitueix una eina de referència “tant per a infermeres amb trajectòria com per a aquelles que s’incorporen per primera vegada a l’àmbit del VIH. Actua com un marc de màxims que permet identificar què s’està fent, com es fa i com pot millorar-se. A més, proporciona una anàlisi estructurada per perfil de pacient, acompanyada d’intervencions concretes i pràctiques validades en contextos reals. Aquest enfocament permet una revisió crítica de la pràctica clínica, facilita l’autoavaluació professional i promou la millora contínua en l’atenció infermera”.
A Espanya es calcula que viuen al voltant de 150.000 persones amb VIH. D’aquestes, el 92,5% està diagnosticada, el 96,6% d’aquestes està en tractament i el 90,4% té la càrrega viral suprimida. Això implica que la seva càrrega viral és indetectable a la sang i, per tant, no poden transmetre el virus a altres persones. En l’última dècada, cada any es diagnostiquen una mitjana de 3.000 casos nous de VIH a Espanya, entre 8 i 9 al dia.
17/07/2025
25/03/2025
06/03/2025
Compartir