Tornar a actualitat

Els alumnes de primària de l’escola l’Horitzó fan un donatiu de 1.000 euros a la Fundació

14/06/2021
Els alumnes de primària de l’escola l’Horitzó fan un donatiu de 1.000 euros a la Fundació

La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’escola L’Horitzó de Barcelona han dut a terme un estudi pilot pioner a l’Estat per realitzar cribratges periòdics de SARS-CoV-2 a la comunitat educativa. Mitjançant aquest estudi, que s’emmarca en el projecte educatiu Escorat d’assignatures STEM (Science, Technology, Engineering i Maths) de l’escola, es van realitzar cribratges periòdics a l’escola -alumnes a excepció del cicle inicial, docents i personal administratiu- per part de la mateixa comunitat educativa.

Durant tres mesos, un total de 163 persones (els i les alumnes, mestres i personal administratiu) s’han sotmès a tests setmanals de SARS-CoV-2 mitjançant l’ús d’autotests ràpids de detecció d’antígens amb mostres nasals.

El projecte Escorat neix fruit de la col·laboració entre l’escola L’Horitzó i la Fundació amb l’objectiu de diagnosticar la infecció per SARS-CoV-2 a l’escola, avaluar l’eficàcia dels tests ràpids de detecció d’antígens amb auto-mostra nasal i avaluar l’eficàcia dels tests ràpids de detecció d’antígens amb mostra nasofaríngia. A més, compleix un objectiu pedagògic ja que compta amb la implicació dels mateixos alumnes i professorat en el procés de cribratge.

Prèviament a l’inici de l’estudi, alumnes i mestres van rebre la formació i assessorament necessaris per part dels professionals de la Fundació pel que fa al procediment de recollida i gestió de les mostres i la recopilació de les dades mèdiques, que realitzaran ells mateixos. Tot el procés de formació,  assessorament i coordinació ha estat liderat pel doctor Boris Revollo, investigador principal de l’estudi pilot juntament amb el President de la Fundació, el doctor Bonaventura Clotet.  

Segons el doctor Revollo, aquest estudi pilot permet “agilitzar el diagnòstic i minimitzar el temps d’espera entre la presentació de símptomes i la quarantena de grup, evitar el temps d’espera a casa amb l’alteració innecessària del dia a dia dels alumnes i descongestionar els CAP, que només rebran els casos que necessitin confirmació mitjançant PCR”. 

Per la seva part, el coinvestigador de l’estudi i director de l’escola L’Horitzó, Marc Oliveras, ha destacat que “el projecte Escorat ha permès als nostres alumnes experimentar en primera persona la realització d’un estudi científic des de totes les seves vessants i conscienciar a tota la comunitat educativa de la importància de la prevenció i la detecció per lluitar contra la pandèmia de COVID-19”. 

Campanya de micro-mecenatge 

Com una part més del projecte d’investigació, els alumnes que participen en el projecte Escorat van posar en marxa una campanya de micro-mecenatge amb l’objectiu de recaptar fons per l’adquisició de tests ràpids i tot el material necessari per dur a terme els cribratges. Aquesta campanya ha aconseguit recaptar 1.000€ que han entregat en forma de xec al Dr. Clotet en la seva visita a l’hospital.

La importància dels tests ràpids

El projecte Escorat s’emmarca en l’aposta estratègica de la Fundació per la investigació d’eines de cribratge massiu per lluitar contra la COVID-19 en diferents àmbits. Els precedents són l’estudi PrimaCoV, que el passat mes de desembre va demostrar l’eficàcia dels tests ràpids a la sala Apolo de Barcelona, i el concert amb 5.000 persones al Palau Sant Jordi, en el qual es va sotmetre a test ràpid d’antigen a tots els assistents.

Notícies relacionades