Tornar a actualitat

Finalitza la primera fase de l’estudi SuperCAP: Un programa per ajudar a les persones amb COVID persistent que tenen fatiga i dificultats cognitives

18/11/2024
Finalitza la primera fase de l’estudi SuperCAP: Un programa per ajudar a les persones amb COVID persistent que tenen fatiga i dificultats cognitives

La síndrome de COVID persistent (CP) és una malaltia multisistèmica que pot aparèixer després d’haver contret la infecció per SARS-CoV-2. Els estudis mostren que aproximadament un 10% de les persones infectades pel SARS-CoV-2 la desenvolupen. Segons les dades del Departament de Salut, a Catalunya s’han diagnosticat 15.559 casos de COVID persistent, dels quals 13.672 segueixen actius. Aquesta malaltia, sovint molt discapacitant, afecta predominantment dones, amb una edat mitjana entre 40-50 anys, que han presentat una infecció aguda que no ha requerit ingrés hospitalari. Uns dels símptomes més freqüents, discapacitants i de difícil maneig son la fatiga i els trastorns cognitius.

Les noves tecnologies poden ajudar a millorar l’atenció de les persones amb diferents malalties cròniques. És per això que L’Institut Català de la Salut ha posat en marxa la plataforma eSalut on els usuaris, a través d’una aplicació mòbil poden rebre informacions, consells, pautes i exercicis personalitzats, per millorar o ajudar a gestionar els seus símptomes.

Des de la Fundació Lluita Contra les Infeccions i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i amb la col·laboració del Diari ARA, la Fundació Obra Social “La Caixa” i l’ Institut Català de la Salut s’ha desenvolupat un programa específic dins de la plataforma eSalut per millorar el funcionament diari i la qualitat de vida de les persones que conviuen amb símptomes cognitius i de fatiga associats a la COVID Persistent, el programa SuperCAP, que es tracta d’un aplicatiu digital que millora les dificultats cognitives de les persones amb COVID persistent.

Aplicatiu digital SuperCAP

La COVID persistent

Els símptomes de la COVID persistent poden ser molt variats i inclouen fatiga extrema, dificultats respiratòries, cefalees, problemes cardiovasculars, o dolors musculars i articulars, entre d’altres. També poden aparèixer problemes de salut mental, com pèrdues de memòria, confusió mental (el que es coneix com a «boira cerebral»), ansietat, depressió, o alteracions de la son.

Aquesta condició pot afectar qualsevol persona que hagi passat la COVID-19, independentment de la gravetat dels símptomes inicials. La recerca continua evolucionant per entendre millor aquesta síndrome i trobar opcions de tractament efectives, ja que es desconeix exactament per què algunes persones desenvolupen COVID persistent mentre que d’altres, no. L’atenció mèdica i el suport emocional són essencials per a les persones afectades.

Projecte SuperCAP

Aquest projecte pretén dissenyar i avaluar l’eficàcia del programa SuperCAP, proposat amb la intenció de millorar l’estat cognitiu, emocional i funcional de les persones amb COVID persistent. El projecte es desenvolupa en dues fases.

La primera fase inclou el desenvolupament d’estudi pilot, on s’avalua la versió inicial del programa, tant per part de persones amb COVID persistent, com per professionals de la salut. Aquesta etapa permet recollir impressions i ajustar el programa segons les necessitats detectades.

En moltes ocasions, una intervenció pot no ser ben rebuda per tots els pacients a causa de diversos factors com la complexitat en l’administració o simplement perquè no s’alinea amb les expectatives i preferències dels usuaris. Provar la intervenció en una mostra petita i representativa permet als investigadors obtenir una valuosa retroalimentació que els permeti ajustar i optimitzar l’enfocament abans de la seva implementació massiva.

La segona fase consisteix en un estudi d’eficàcia plantejat com un assaig clínic per avaluar una intervenció no farmacològica. En aquest assaig, es realitzarà un seguiment de 6 mesos a persones amb COVID persistent i dificultats cognitives, que seran assignades de manera aleatòria a diferents grups d’intervenció. També es farà un seguiment d’un grup control per comparar els resultats i avaluar l’eficàcia del programa.

Tal i com comenta el José A. Muñoz-Moreno, psicòleg i investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions i de l’Hospital Germans Trias, «És molt necessari trobar intervencions que siguin efectives per a les persones amb COVID persistent. Com que encara no disposem de tractaments farmacològics efectius, hem d’aprofitar l’oportunitat d’ajudar-les a millorar la seva qualitat de vida»

Anna Prats, neuropsicòloga i investigadora, i José A. Muñoz-Moreno, psicòleg i investigador

Què fa diferent el programa SuperCAP?

L’Anna Prats, neuropsicòloga i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i de l’Hospital Germans Trias explica que una de les particularitats més destacades del projecte és la seva adhesió als principis de ciència oberta, també coneguda com a ciència ciutadana o ciència responsable. Aquest enfocament, a banda de seguir perspectiva de gènere i condicions d’inclusivitat, contempla la participació activa de persones amb COVID persistent al llarg de tot el projecte.

Un altre punt fort del  programa és que s’ofereix com una intervenció gratuïta i en obert, assegurant l’accessibilitat per a totes les persones interessades. Aquest enfocament participatiu i transparent no només enriqueix la qualitat de la recerca, sinó que també empodera els i les pacients, fomentant una col·laboració estreta entre la comunitat científica i la ciutadania.

Notícies relacionades