2000
Signem un conveni amb la Generalitat de Catalunya que ens acredita com a centre de referència en l’estudi molecular de brots de legionel·la a Catalunya.
Lluitem contra les infeccions bacterianes que causen elevada mortalitat i complicacions clíniques greus. Posem especial atenció als gèrmens resistents, als antibiòtics i a l’estudi de les infeccions que tenen el seu origen a l’ambient i en el regne animal.
L’objectiu del grup és dur a terme projectes d’investigació clínica per minimitzar l’impacte de les infeccions provocades per bactèries resistents com són: la legionel·losi, la pneumònia d’adquisició a la comunitat i als hospitals o l’endocarditis infecciosa. Posem una atenció especial a les resistències que els bacteris estan creant als antibiòtics perquè esdevé una greu amenaça per a la salut a tot el món.
Signem un conveni amb la Generalitat de Catalunya que ens acredita com a centre de referència en l’estudi molecular de brots de legionel·la a Catalunya.
Avaluem una estratègia preventiva de la pneumònia, que ens permet reduir la seva incidència gràcies a l’aplicació d’una sèrie de mesures destinades a prevenir la broncoaspiració.
Gràcies a la beca UNNIM avaluem la colonització del microorganisme SARM en granges de la zona d’Osona. Aquest fet esdevé l’embrió de la línia de recerca «One Health» que se centra en la colonització per bacteris multiresistents en animals de granja i la seva relació amb infeccions en l’ésser humà.
Hem creat la Unitat de Infeccions Bacterianes Greus per fer front a aquestes malalties des d’una perspectiva multidisciplinària.
Ens centrem en l’estudi dels aspectes clínics, epidemiològics i moleculars de la legionel·losi.
Investiguem nous biocides pel tractament d’aigües potables (aigua sanitària) i no potables (procedent de sistemes de refrigeració).
Treballem en l’elaboració d’una base de dades prospectiva que inclou el diagnòstic i seguiment dels pacients amb endocarditis infecciosa ingressats a l’Hospital Germans Trias.
Col·laborem amb cardiòlegs, cirurgians cardíacs i microbiòlegs per tal de fer front als diversos reptes que planteja aquesta malaltia que, tot i els avenços en seu diagnòstic i tractament, segueix tenint unes taxes molt elevades de morbiditat i mortalitat.
Actualment es planteja un nou projecte per estudiar les causes i desenvolupament de la pneumònia nosocomial (l’adquirida en l’entorn hospitalari) i la seva relació amb els factors de risc de colonització orofaríngia per microorganismes resistents en els pacients hospitalitzats.
Aquesta línia està dedicada a l’estudi dels microorganismes multiresistents implicats en la transmissió animal-humà-animal.
Els projectes en actiu estudien la seva prevalença a la indústria càrnica, a la població en general i l’evolució dels pacients infectats.
Recentment, el grup ha dissenyat un estudi multicèntric amb l’Hospital de Vic per esbrinar la importància de les aigües residuals com a reservori d’infeccions per enterobacteris multirresistents.
Metge i investigador
Metgessa i investigadora
Cap de secció d'immunodeprimits i bacterianes greus - Metgessa i investigadora
Metge
Necessitem el teu suport per continuar portant a terme una recerca clínica independent amb l’objectiu de tractar i curar les persones que pateixen una malaltia infecciosa.