1992
Iniciem la nostra lluita contra el VIH. Neix la Fundació Lluita contra la Sida.
La infecció pel VIH continua sent un dels reptes epidemiològics més importants a què ens enfrontem com a societat. Segons el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/SIDA (ONUSIDA), s'estima que el 2020 hi havia aproximadament 38 milions de persones vivint amb VIH a tot el món.
Els països de renda mitjana i baixa són els més castigats pel virus, especialment aquells que es troben a l'Àfrica subsahariana, però el VIH segueix present a tots els racons del món.
L'alt percentatge de diagnòstics tardans, les comorbiditats, l'alta incidència d'infeccions de transmissió sexual (ITS) i la fragilitat associada a l'envelliment són només alguns dels fets que ens mostren que encara queda molt per fer. D'altra banda, i tenint en compte que l'esperança de vida dels pacients amb VIH és pràcticament la mateixa que la de la població general, ara l'objectiu és millorar-ne la qualitat de vida i proporcionar-los un envelliment saludable.
Iniciem la nostra lluita contra el VIH. Neix la Fundació Lluita contra la Sida.
Iniciem els controls rutinaris per la detecció, diagnòstic, seguiment i tractament de les lesions produïdes pel virus del papil·loma humà tant en homes com en dones amb VIH.
Inaugurem la primera unitat de lipodistròfia d’Espanya, un dels efectes secundaris del tractament contra el virus de la sida que produeix una alteració del greix subcutani.
Incorporem la telemedicina en el seguiment i recol·lecció de dades clíniques de persones amb VIH.
Els assajos de la vacuna terapèutica AELIX Therapeutix confirmen que el 40% dels participants que han rebut la vacuna controla millor el virus quan se’ls retira temporalment el tractament antiretroviral.
Promovem estudis i fem assaigs clínics amb vacunes terapèutiques (per tractar persones ja infectades amb el VIH) i preventives (per evitar la infecció). També estudiem els reservoris virals, és a dir on s’amaga el virus dins l’organisme, per poder accedir-hi i eliminar-lo.
Actualment i en el nostre entorn, més del 50% de les persones amb VIH tenen més de 50 anys. Per això, estudiem el diagnòstic de patologies pròpies de l’envelliment i altres condicions relacionades des del punt de vista social, psicològic, mental i funcional. A banda, aportem coneixement per afrontar els efectes secundaris dels tractaments perllongats al llarg del temps.
Actualment, gràcies a l’eficàcia dels tractaments existents, hi ha poques persones amb VIH que estiguin també infectades amb el virus de l’Hepatitis C. Ens centrem en l’estudi del fetge gras, una patologia hepàtica molt freqüent entre els pacients VIH sobretot a mesura que va augmentant la seva edat.
Un elevat percentatge de persones amb VIH estan coinfectades amb el virus del papil·loma humà (VPH). Des de l’any 2005 la Fundació ofereix controls rutinaris per la detecció, diagnòstic, seguiment i tractament de les lesions produïdes pel virus del papil·loma humà tant en homes com en dones amb VIH.
La profilaxi preexposició (PrEP) és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l’administració de medicaments antiretrovirals a persones VIH-negatives per reduir el seu risc d’infectar-se.
Treballem en col·laboració amb el centre comunitari BCN Checkpoint i BCN Prep·Point, al centre de Barcelona, per arribar a una població de més de 6.000 persones a qui es fa el test del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) de forma periòdica.
Tot i que una bona nutrició no té repercussió en la prevenció del VIH ni en la curació de la sida, contribueix en el maneig dels pacients i a la millora de la seva qualitat de vida.
La línia de dietètica treballa estretament amb l’àrea d’envelliment valorant l’estat nutricional en les cohorts formades per gent gran amb VIH i col·labora en projectes d’altres línies de recerca de la Fundació.
Deteriorament neurocognitiu: treballem en la detecció precoç i el tractament de les principals afectacions del VIH i l’impacte dels antiretrovirals sobre el sistema nerviós central, creant estratègies per alentir i millorar el deteriorament neurocognitiu.
Benestar emocional: identifiquem els principals factors que afecten la qualitat de vida de les persones amb VIH, com per exemple els relacionats amb el fet de viure durant molts anys amb el virus.
29/11/2024
22/11/2024
21/10/2024
Cap de secció VIH - Metgessa i investigadora
Estadística
Metgessa i investigadora
Metgessa i investigadora
Metgessa i investigadora
Support Researcher
Metge de PrEP Point
Metgessa i investigadora
Dietista i nutricionista
Metge i investigador
Investigadora
Metge i investigador
Treballadora Social
Metge i investigador
Metge de PrEP Point
Metge i investigador
Metgessa i investigadora
Psicòleg i investigador
Neuropsicòloga i investigadora
Metge i investigador
Metge de PrEP Point
Psicòloga clínica i investigadora
Metgessa i investigadora
Metge i investigador
Necessitem el teu suport per continuar portant a terme una recerca clínica independent amb l’objectiu de tractar i curar les persones que pateixen una malaltia infecciosa.