Finalitza la primera fase de l’estudi SuperCAP: Un programa per ajudar a les persones amb COVID persistent que tenen fatiga i dificultats cognitives
18/11/2024
Dimarts 30 de novembre és el Giving Tuesday, un dia internacional dedicat a la donació a causes socials i solidàries. Enguany, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS) i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa s’hi sumen per aconseguir recursos per fer recerca en el camp de la COVID persistent. Les aportacions es recolliran a través de la pàgina web www.nothoinventes.com.
Els investigadors de la Fundació i d’IrsiCaixa analitzen les dades obtingudes dels pacients amb COVID persistent per entendre per què alguns símptomes persisteixen mesos després de la infecció pel SARS-CoV-2, determinar una dada o factor objectiu que permeti diagnosticar la COVID persistent i poder elaborar protocols d’actuació. A més, la Fundació vol anar més enllà i iniciar properament assaigs clínics amb tractaments que podrien ser eficaços per pal·liar alguns dels símptomes de la malaltia.
Els fons obtinguts durant el Giving Tuesday es destinaran a posar en marxa estudis clínics per determinar l’eficàcia de diferents fàrmacs i tractaments contra la malaltia. Fins ara s’han pogut identificar afectacions en el nervi vague produïdes per la COVID-19 que podrien estar implicades en el desenvolupament de la COVID persistent, i també s’han detectat danys al sistema cardiovascular mitjançant proves de diagnòstic per la imatge amb adenosina.
Sobre la COVID persistent
Es calcula que un 15% de les persones que han patit la COVID-19 patiran dolències relacionades amb la malaltia que perduren al llarg del temps. Hi ha multitud d’efectes que pateixen les persones amb COVID persistent, entre els quals destaquen la fatiga, l’alteració de la temperatura corporal, la visió borrosa, sensació d’opressió al pit i ofec, dolors musculars i articulars, taquicàrdies, ansietat, depressió, mal de cap, manca de concentració i memòria, entre d’altres.
La Unitat de Covid Persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona funciona des del juny de 2020, i està liderada per les doctores Lourdes Mateu (FLS i Germans Trias) i Marta Massanella (IrsiCaixa). Atén unes 600 persones, incloent l’àmbit pediàtric, i moltes d’elles formen part de l’estudi clínic Cohort King, que servirà per tenir més informació sobre aquesta malaltia i seguir fent recerca.
No t’ho inventes
Seguint l’estela de la iniciativa #YoMeCorono, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa van llançar la campanya “No t’ho inventes” el maig de 2021 per conscienciar sobre la malaltia de la COVID persistent i aconseguir finançament per la recerca.
“No t’ho inventes” no és només el nom d’una campanya: és el primer que els professionals haurien de dir als milers de persones afectades per aquesta síndrome encara tan desconeguda, moltes de les quals han hagut de lluitar no només contra els efectes de la malaltia sinó també contra la manca de comprensió i de respostes per part d’alguns sectors del col·lectiu sanitari. És per això que per crear aquesta iniciativa es va comptar des del primer moment amb la col·laboració del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la COVID-19.
18/11/2024
19/09/2024
07/05/2024
Compartir