Tornar a actualitat

L’erradicació de l’hepatitis C és cada vegada més a prop

04/07/2024
L’erradicació de l’hepatitis C és cada vegada més a prop

La Fundació Lluita contra les Infeccions participa com a primer centre reclutador mundial en un estudi de registre d’indicació que confirma l’efectivitat d’una medicació contra l’hepatitis C aguda.

L’hepatitis C és una malaltia infecciosa causada pel virus de l’hepatitis C (VHC), que afecta principalment el fetge. Es transmet en la majoria dels casos a través del contacte amb la sang d’una persona infectada i en exposició sexual d’alt risc. L’hepatitis C pot presentar dues fases; l’aguda que pot ser asimptomàtica o mostrar símptomes lleus com fatiga, nàusees, pèrdua de gana i icterícia (color groguenc de la pell i els ulls), i la fase crònica a partir de sis mesos i de durada indefinida, en què sovint no hi ha cap símptoma, però sí que pot causar un dany hepàtic progressiu que pot arribar a la cirrosi del fetge o al desenvolupament de tumors hepàtics.

L’hepatitis C crònica es cura definitivament amb uns tractaments antivirals directes que ofereixen una eficàcia propera al 100%. Actualment, s’utilitzen pautes pangenotípiques que són actives enfront tots els genotips de virus C. Bàsicament s’utilitzen les combinacions sofosbuvir-ledipasvir o glecaprevir-pibrentasvir, ambdues amb dos antivirals d’acció directa. Aquests medicaments no són només revolucionàriament efectius, sinó que la seva presa també és fàcil d’assumir durant 2 o 3 mesos. Aquestes pautes només tenen la indicació per al tractament de l’hepatitis C crònica i a Espanya no estan reemborsades per al tractament de les formes agudes.

Per aquest motiu el laboratori Abbvie va promoure l’estudi M20-350 amb el propòsit de confirmar si la mateixa medicació que controlava l’hepatitis C crònica podia curar també l’aguda.

Així doncs, durant el període 2022-2023 es va portar a terme aquesta recerca clínica amb el propòsit de confirmar l’eficàcia i seguretat del tractament de l’hepatitis C aguda. Finalment, aquesta investigació clínica ha demostrat que el cent per cent de les persones ateses que han completat el tractament per fer front a l’hepatitis C aguda es curen per sempre prenent-se la mateixa medicació.

El Dr. Josep M. Llibre, investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions i metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, comenta que: «Aquest assaig clínic s’ha realitzat a 70 centres sanitaris diferents de 8 països. De tots ells, la Fundació Lluita contra les Infeccions ha estat el primer centre reclutador de tot el món aportant 41 participants. Aquest fet ens il·lusiona especialment perquè demostra la implicació de tot l’equip. Alhora, m’agradaria destacar la col·laboració del centre BCN checkpoint, i molt especialment la del Dr. Angel Rivero. L’estudi tenia l’objectiu de reclutar 270 participants i finalment se n’han reclutat 286».

Estudi de registre d’indicació

Un estudi de registre d’indicació és una investigació clínica que té com a objectiu recollir i analitzar dades reals sobre l’ús d’un medicament específic en una població determinada per a la qual es té la indicació de tractament. El propòsit final de l’estudi és confirmar l’efectivitat i seguretat del medicament i obtenir-ne l’aprovació.

Per tant, l’estudi M20-350 que confirma la cura de l’hepatitis C aguda mitjançant la medicació glecaprevir/pibrentasvir i que pren el nom comercial de Maviret, ha estat catalogat com a estudi de registre d’indicació. En conseqüència, les agències reguladores autoritzaran aquest medicament per fer-lo servir amb aquesta nova indicació d’ús en humans.

El Dr. Josep M. Llibre afegeix: «Ara mateix ens trobem en el moment de poder erradicar l’Hepatitis C, però com que la població viatja tant, encara que eliminéssim, per exemple l’hepatitis C de Catalunya, si hi ha persones amb hepatitis C que no estan tractades i viatgen cap aquí mantenint conductes de risc de transmissió, tornaríem a tenir petits brots d’hepatitis al territori».

Per què podem curar l’Hepatitis C i no el VIH?

Tota la recerca que s’ha fet per combatre la infecció pel VIH s’ha aplicat en bloc a les hepatitis B, C i delta. Les determinacions de les càrregues virals, els tractaments combinats, les dianes terapèutiques dels fàrmacs (inhibidors de la proteasa i de la polimerasa). Així doncs, per què podem curar la infecció pel virus de l’hepatitis C, però encara no el de l’hepatitis B o el VIH?

La diferència en la curació d’ambdues infeccions s’emmarca principalment a les característiques biològiques dels virus i a la manera com infecten les cèl·lules del cos. La diferència clau entre l’eliminació de l’hepatitis C i el VIH és deu al fet que el cicle replicatiu del VIH (i l’hepatitis B) succeeix també dins del nucli de les cèl·lules humanes i s’integra en el seu material genètic per sempre més. En canvi, el cicle replicatiu o vital de l’hepatitis C no entra al nucli de les cèl·lules i, per tant, no s’hi integra. Sempre que els antivirals d’acció directa puguin eliminar completament tots els VHC del cos durant un període determinat de temps, aquesta infecció es curarà definitivament. Contràriament, la cura del VIH és molt més complexa i encara requereix resoldre el fet d’erradicar els virus ja integrats en el genoma de les cèl·lules hostes.

Notícies relacionades