Tornar a actualitat

Les infeccions nosocomials: complicació en la relació amb l’atenció sanitària dels pacients

17/09/2021
Les infeccions nosocomials: complicació en la relació amb l’atenció sanitària dels pacients

Avui commemorem el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient compromesos amb la creació d’un entorn segur pels nostres pacients per tal de reduir al màxim els danys derivats de l’atenció sanitària.

Per això, l’equip multidisciplinari de control Nosocomial del Servei de Malalties Infecciones de l’Hospital Germans Trias treballa per prevenir les anomenades infeccions nosocomials, aquelles malalties que apareixen en el malalt que està ingressat o és atès a l’hospital per un altre procediment. Les infeccions nosocomials més freqüents són les derivades d’una operació, la infecció quirúrgica, la infecció urinària o per catèter, o les infeccions multiresistents, les que tenen una especial vigilància.

El 10% dels pacients ingressats pateixen una infecció d’aquestes característiques, és molt freqüent i a més a més de perjudicar el pacient, suposa un impacte en l’àmbit assistencial, així com implica l’ús d’antibiòtics que després afavoreixen les resistències.

Per evitar que el malalt que porta un sonda urinària, un catèter o un tub per respirar es pugui infectar, el grup de metges i infermeres del control d’infecció nosocomial té com a principal tasca detectar les infeccions, dissenyar protocols i buscar mesures de prevenció que tinguin un impacte important com la higiene de mans, l’ús de guants i la uniformitat.

Dra. Nieves Sopena, de l’equip de control nosocomial: “Perquè l’engranatge funcioni, tota la institució ha d’estar implicada en la prevenció de les infeccions nosocomials. Rentar-se les mans no és una opció, és una mesura que beneficia a tota la prevenció”.

L’aparició de la COVID va suposar l’arribada als hospitals d’un virus amb molt risc de transmissió, el que va implicar la revisió de les mesures de prevenció necessàries, tenir material de protecció, crear protocols i abordar un nou problema des del punt de vista de la infecció nosocomial.

Notícies relacionades