Tornar a actualitat

Madonna ingressada per una infecció bacteriana greu, però, què són aquest tipus d’infeccions?

30/06/2023
Madonna ingressada per una infecció bacteriana greu, però, què són aquest tipus d’infeccions?

Les infeccions bacterianes greus són malalties causades per la invasió i proliferació de bacteris patògens al cos humà.Aquestes infeccions poden afectar diferents parts del cos, com els pulmons (pneumònia), el tracte urinari (infeccions del tracte urinari), el torrent sanguini (sèpsia), els teixits tous (cel·lulitis) o fins i tot els ossos (osteomielitis).

Les infeccions bacterianes greus es consideren serioses degut a la seva capacitat per causar malalties potencialment mortals i complicacions greus si no es tracten adequadament.

Els bacteris patògens poden ingressar al cos a través de ferides obertes, inhalació, ingestió d’aliments o aigua contaminats, contacte sexual, mitjançant la transmissió de persona a persona, o fins i tot a partir de la pròpia flora cutània o digestiva.

Tal i com indica la Dra. Lluïsa Pedro-Botet, cap de secció d’infeccions en pacients immunodeprimits i bacterianes greus de la Fundació Lluita contra les Infeccions, una de cada tres morts al món es deu a una malaltia infecciosa i n’hem de ser conscients. Malauradament, alguns dels bacteris que causen les infeccions bacterianes greus estan creant resistència als antibiòtics i aquest fet, juntament amb l’augment de la virulència dels propis microorganismes, així com la possible fragilitat del sistema immunitari de la persona degut a l’edat o a si disposa d’un sistema immunològic dèbil o no, complica encara més, l’evolució positiva d’algunes d’aquestes patologies.

Els símptomes d’una infecció bacteriana greu poden variar depenent de la ubicació i la gravetat de la infecció, però generalment inclouen febre alta, calfreds, dolor intens, envermelliment, inflor i supuració al lloc de la infecció, dificultat per respirar, pressió arterial baixa, confusió mental i malestar general.

El tractament de les infeccions bacterianes greus implica generalment l’ús d’antibiòtics potents per eliminar els bacteris causants de la malaltia.

En alguns casos, pot ser necessari fer procediments quirúrgics per drenar abscessos o remoure teixits infectats. El diagnòstic i tractament primerencs són fonamentals per prevenir complicacions greus i reduir el risc de propagació de la infecció.

És important destacar que l’ús adequat d’antibiòtics, el rentat de mans regular, la higiene personal i el manteniment d’un sistema immunològic saludable són mesures preventives clau per reduir el risc d’infeccions bacterianes greus.

A més, la vacunació pot ajudar a prevenir algunes infeccions bacterianes, com ara la pneumònia pneumocòcica i la meningitis bacteriana.

Si teniu preocupacions sobre una infecció bacteriana greu, és recomanable buscar atenció mèdica professional per rebre un diagnòstic i tractament adequats.

A la Fundació Lluita contra les Infeccions tenim una línia de recerca especialitzada en el tractament i cura de les malalties infeccioses bacterianes greus.

Notícies relacionades