Tornar a actualitat

Som un dels primers centres espanyols en administrar la medicació intramuscular per a pacients amb VIH

26/06/2023
Som un dels primers centres espanyols en administrar la medicació intramuscular per a pacients amb VIH

Gràcies a la combinació de dos medicaments, Cabotegravir i Rilpivirina, la medicació antiretroviral que s’ofereix als pacients amb VIH per via oral diàriament, ara es pot administrar de forma intramuscular, mitjançant injeccions, cada dos mesos.

Durant els darrers 8 anys, la Fundació Lluita contra les Infeccions ha liderat 3 assajos clínics (LATTE-2, ATLAS i ATLAS-2M) que comportaven l’administració d’aquests dos fàrmacs als pacients que participaven en la recerca clínica. Aquest fet ens ha permès ser un dels primers centres d’Espanya en oferir la medicació als nostres pacients i tenir l’oportunitat de formar al personal d’infermeria d’altres centres hospitalaris en la seva administració.

Formacions específiques

Com a centre de referència la Fundació ha portat a terme quatre formacions destinades majoritàriament a equips d’infermeria d’altres centres hospitalaris. En concret les formacions que hem realitzat són:

  • 22 de març de 2022. Formació dirigida principalment a personal d’infermeria hospitalària, tot i que també van assistir-hi farmacèutics i metges especialitzats.
  • 20 de setembre de 2022. Formació dirigida a personal d’infermeria de centres penitenciaris, tot i que també van assistir-hi metges especialitzats (tots ells de centres penitenciaris).
  • 7 de febrer de 2023. Formació dirigida principalment a personal d’infermeria.
  • 23 de maig de 2023. Formació dirigida principalment a personal d’infermeria.

Valoració dels beneficis clínics i psicològics d’aquest nou fàrmac

De cara als pacients el fet de poder disposar d’aquesta medicació intramuscular i administrable cada dos mesos suposa una major comoditat en el seguiment de la seva pauta terapèutica i, en conseqüència, una millor qualitat de vida. A aquests beneficis clínics és important sumar-hi, també, la disminució de la pressió psicològica que suposa conviure amb la infecció del VIH i que, en bona mesura, s’associa a la presa diària del tractament.

Notícies relacionades