Tornar a actualitat

Per què ens tornem a contagiar de COVID-19? Un nou estudi assenyala les 5 principals causes

23/07/2025
Per què ens tornem a contagiar de COVID-19? Un nou estudi assenyala les 5 principals causes

En les últimes setmanes, la transmissió de la COVID-19 s’ha accelerat lleugerament. De fet, a Catalunya s’ha arribat a una incidència aproximada de 78 casos per cada 100.000 habitants. En aquest context, un nou estudi publicat a la revista científica Viruses i coliderat per la Fundació Lluita contra les Infeccions i IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya-, en col·laboració amb l’Hospital Germans Trias, aporta nova evidència sobre els factors que impulsen les reinfeccions per SARS-CoV-2.

El treball, que ha comptat amb l’anàlisi de dades clíniques i mostres facilitades per l’Hospital, revela que l’evolució genètica del virus és el principal motor de les reinfeccions. L’aparició de noves variants, com Delta o Òmicron, s’associa directament amb els pics de reinfecció observats durant la pandèmia.

“Aquest estudi ens permet caracteritzar millor quins factors augmenten la probabilitat de reinfecció, això és especialment rellevant en el moment actual, on hi ha pics d’infeccions”, destaquen la investigadora de IrsiCaixa, Marta Massanella, y el metge i investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions, José Ramón Santos, ambdós líders de l’estudi.

Francisco Muñoz-López, primer autor de l’article, subratlla la magnitud de l’anàlisi realitzada: “Hem estudiat els casos de més de 3.000 persones per entendre millor quan es produeixen les reinfeccions i, així, buscar possibles solucions.”

  1. L’evolució del virus és la principal causa de les reinfeccions

L’estudi constata que l’evolució viral impulsa les reinfeccions, sent la principal causa, ja que l’emergència de noves variants està estretament relacionada amb els pics de reinfecció, fet que subratlla la necessitat d’una vigilància genòmica constant.

  1. Les malalties cròniques augmenten el risc de tornar-se a contagiar de COVID-19

Alhora, les malalties cròniques incrementen el risc de tornar-se a contagiar de COVID-19. A l’estudi s’ha pogut observar que més del 86% dels participants presentaven almenys una condició crònica, fins i tot entre els menors de 26 anys. Aquestes patologies no només debiliten el sistema immunitari, sinó que també augmenten l’exposició al virus per la major freqüència de visites a centres sanitaris.

  1. L’interval mitjà entre infeccions és d’un any

Una altra conclusió és que la immunitat disminueix amb el temps. En concret, l’interval mitjà entre infeccions va ser d’aproximadament un any, tant per la pèrdua progressiva d’immunitat com per l’aparició de noves variants.

  1. La protecció davant la reinfecció es redueix a partir dels 40-100 dies després de la vacunació

S’ha pogut observar que la vacunació protegeix davant la gravetat, però no evita les reinfeccions. En aquest sentit, les vacunes han demostrat ser eficaces per prevenir les hospitalitzacions i la malaltia greu, però la seva protecció davant noves infeccions és limitada. Segons l’Estudi, la protecció davant la reinfecció es redueix significativament a partir dels 40-100 dies després de la vacunació.

  1. Els factors socials i de gènere també influeixen

La majoria dels participants en l’estudi eren dones, probablement pel seu rol predominant en les cures i el seu major contacte amb el sistema sanitari.

“Aquests resultats poden ser de gran utilitat per a les autoritats sanitàries a l’hora de dissenyar estratègies de vacunació més adaptades a la realitat actual”, conclou l’equip investigador.

 

Notícies relacionades