Tornar a actualitat

Prevalença del Virus Papil·loma Humà (VPH) i la transcripció de l’oncogen viral E6 en mostres de càncer de pulmó d’individus infectats pel VIH

04/08/2022
Prevalença del Virus Papil·loma Humà (VPH) i la transcripció de l’oncogen viral E6 en mostres de càncer de pulmó d’individus infectats pel VIH

Un estudi liderat pels Drs. Guillem Sirera, Sebastián Videla, Verónica Saludes, Eva Castellà, Carolina Sanz, Aurelio Ariza, Bonaventura Clotet i Elisa Martró avalua la prevalença del Virus del Papil·loma Humà (VPH) i la transcripció de l’oncogen viral E6 en mostres de càncer de pulmó d’individus infectats pel VIH.

Antecedents

Entre la població de persones que viuen amb el VIH, s’ha estimat que el risc de càncer de pulmó és mes elevada i la seva progressió més ràpida que a la població general. Tot i que l’edat mitjana més jove i una taxa més alta de tabaquisme poden contribuir a aquest augment del risc, altres factors estan directament associats amb la infecció pel VIH, com ara la disminució de la vigilància immune, l’activació de proto-oncogens o la inhibició dels gens supressors de tumors que conduirien a l’oncogènesi.

Avaluació dels pacients

Entre el mes de gener de 1983 i desembre de 2014, 51 pacients infectats pel VIH-1 van ser diagnosticats de càncer de pulmó, dels quals 41 tenien una mostra de tumor d’arxiu disponible al Departament de Patologia del nostre centre hospitalari.

El diagnòstic de neoplàsia pulmonar es va realitzar a partir d’una biòpsia en 26 (63%) pacients, i a partir de la citologia en els 15 restants (37%). Els tipus histològics/citològics de neoplàsia pulmonar eren escamoses en 13 (32%) pacients, adenocarcinoma en 14 (34%), cèl·lules no petites en 11 (27%) i cèl·lules petites en 3 (7%).  Abans del diagnòstic de càncer de pulmó, només 2 dels 41 pacients, tenien antecedents d’un altre càncer (neoplàsia escamosa de la vulva i neoplàsia escamosa del canal anal).

Resultats

El DNA del VPH es va detectar en el 56 % de les mostres, genotips d’alt risc en un 39 % i el VPH 16 va ser el més prevalent. L’expressió d’oncogen viral E6 m RNA es va limitar als  dos pacients amb antecedents de càncers escamosos relacionats amb VPH i amb antecedents de tabaquisme. En conclusió, la prevalença d’ADN HR-VPH es relativament alta però, l’expressió d’oncogen viral no es va detectar en la majoria dels casos. Amb la positivitat, hauríem de considerar una metàstasi del càncer anterior, igual com succeeix en VIH negatives.

Pots llegir l’estudi en aquest enllaç.

Notícies relacionades