Tornar a actualitat

Rajesh Gandhi: «Fins que no arribem a la cura del VIH, els tractaments de llarga durada poden facilitar el control de la infecció»

21/10/2024
Rajesh Gandhi: «Fins que no arribem a la cura del VIH, els tractaments de llarga durada poden facilitar el control de la infecció»

ScienHub Education, la plataforma de la Fundació Lluita contra les Infeccions encarregada d’organitzar activitats formatives, ha celebrat la setena edició del HIV Clinical Topics, enfocada a l’actualització sobre nous tractaments antiretrovirals i  medicaments en desenvolupament. En aquesta trobada científica, el Dr. Rajesh Gandhi, professor de medicina a la Universitat de Harvard i Director de Serveis Clínics de VIH a l’Hospital General de Massachussets, va participar activament com a ponent. Des de la Fundació Lluita contra les Infeccions hem tingut l’oportunitat de parlar amb ell per aprofundir en la situació actual del VIH a escala global. Us convidem a llegir aquesta entrevista amb el Dr. Gandhi, un dels grans experts mundials en la infecció pel VIH.

Pel que fa a les noves opcions de tractament del VIH, cap a on anem?

Crec que actualment ens dirigim cap a tractaments d’acció prolongada, alguns dels quals es poden administrar setmanalment per via oral, mentre que d’altres podrien arribar a ser presos cada sis mesos, si bé punxats. A més, estem posant un fort èmfasi en el desenvolupament de teràpies que ajudin a reduir les comorbiditats associades. Finalment, penso que seria fonamental incrementar els recursos destinats a la investigació de la cura del VIH, amb l’esperança que en el futur no només puguem gestionar aquesta infecció, sinó també erradicar-la.

Recentment, has estat nomenat nou vicepresident del grup d’assaigs AIDS Clinical Trials Group (ACTG). Què t’agradaria implementar des d’aquesta nova posició?

De cara al futur, m’agradaria ampliar la nostra investigació en règims de tractament antiretroviral (TAR) d’acció prolongada, explorar nous enfocaments per abordar l’envelliment relacionat amb el VIH, i promocionar estratègies innovadores per tractar la tuberculosi i l’hepatitis B. Sens dubte, també és prioritari impulsar estudis addicionals per assolir finalment la cura del VIH.

Per què encara es manté una bretxa de mortalitat en persones amb VIH tenint tractaments antiretrovirals tan excel·lents?

Això es deu, en part, a la pobresa i a l’accés desigual a l’atenció mèdica, especialment en els països més desafavorits, però també als Estats Units, on la cobertura sanitària no és equitativa per a tothom. A més, la inflamació residual en persones amb VIH afavoreix l’aparició de malalties cardiovasculars i altres complicacions, que lamentablement redueixen l’esperança de vida.

Vau tenir l’oportunitat d’explorar una mica Catalunya?

M’ha agradat especialment visitar Montserrat, una experiència sens dubte inoblidable.

 

A la fotografia el Dr. Gandhi surt acompanyat del Dr. Josep M. Llibre, investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions i membre del comitè científic del HIV Clinical Topics.

Notícies relacionades