Finalitza la primera fase de l’estudi SuperCAP: Un programa per ajudar a les persones amb COVID persistent que tenen fatiga i dificultats cognitives
18/11/2024
Foto: doctors Josep Maria Llibre i Boris Revollo, investigadors principals de l’estudi PRIMACOV.
The Lancet Infectious Diseases publica l’estudi de la Fundació que demostra per primera vegada l’eficàcia de les mesures de seguretat per evitar la transmissió de COVID-19 en grans esdeveniments musicals en entorns tancats
L’estudi realitzat a la sala Apolo de Barcelona va ser el primer d’aquestes característiques i es va realitzar gràcies a l’estreta col·laboració entre la Fundació i el Grup Primavera Sound.
La revista científica The Lancet Infectious Diseases ha publicat l’estudi realitzat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses conjuntament amb el Grup Primavera Sound, gràcies al qual es va poder demostrar la seguretat de la celebració d’esdeveniments musicals en entorns tancats amb gran afluència de públic i amb estrictes mesures de seguretat per evitar la transmissió de la COVID-19.
Les mesures van incloure un cribratge massiu amb test ràpid de antigen de SARS-CoV-2 amb frotis nasofaringi realitzat el mateix dia, l’ús obligatori de mascareta FFP2 per a tots els assistents i una ventilació i recanvi d’aire optimitzats a la sala, juntament amb mesures menors per evitar cues i aglomeracions dins del recinte.
La revista britànica destaca la rellevància dels resultats d’aquest estudi, segons el qual cap dels 465 participants al concert de la Sala Apolo del passat 12 de desembre de 2020 va donar un resultat positiu de RT-PCR per a SARS-CoV-2 en els tests realitzats vuit dies després de la celebració del concert, en contrast amb les dues persones positives de entre els 495 participants del grup de control.
Els investigadors de la Fundació responsables de l’estudi, Boris Revollo i Josep Maria Llibre, han comentat que el disseny i realització de l’estudi “van ser un veritable repte científic, ja que mai s’havia portat a terme un estudi d’aquestes característiques”. Ambdós s’han mostrat “orgullosos d’haver contribuït a demostrar la seguretat dels grans esdeveniments culturals en entorns tancats” i han manifestat que “aplicant les mesures adequades és possible reprendre activitats que durant els pitjors moments de la pandèmia no es podien celebrar”.
Els resultats d’aquest estudi van reobrir la porta a la celebració de grans activitats culturals en temps de pandèmia per COVID-19.
L’estudi PrimaCoV ha marcat el camí a iniciatives posteriors a països com Holanda o el Regne Unit, on s’ha treballat amb el Public Health England per portar a terme el programa d’estudis pilot Events Research Programme. A més, l’estudi va permetre escalar resultats a 5.000 assistents a la prova pilot que més tard es va celebrar amb el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi de Barcelona, organitzat pels Festivals per la Cultura Segura.
Sobre la revista
The Lancet Infectious Diseases té un factor d’impacte de 24.446® i ocupa el primer lloc entre les revistes de malalties infeccioses (Journal Citation Reports 2019®, Clarivate Analytics 2020). És reconeguda per proporcionar un fòrum global, autoritzat i independent per a la recerca i l’opinió de malalties infeccioses de màxima qualitat, cobrint àrees com el tractament i la recerca del VIH/SIDA, la resistència als antibiòtics, les infeccions emergents i la salut pública.
18/11/2024
19/09/2024
07/05/2024
Compartir