Tornar a actualitat

Un estudi demostra l’eficàcia del remdesivir prevenint la gravetat de la COVID-19 i la Comissió Europea n’estén el seu ús en persones de risc

24/12/2021
Un estudi demostra l’eficàcia del remdesivir prevenint la gravetat de la COVID-19 i la Comissió Europea n’estén el seu ús en persones de risc

S’aprova l’ús del remdesivir (comercialitzat com a Veklury®) en persones adultes susceptibles a desenvolupar una COVID-19 severa que es trobin en etapes primerenques de la infecció i, per tant, no requereixin oxigen suplementari. Així ho ha anunciat la Comissió Europea, recolzada pels resultats d’un estudi internacional , que ha comptat amb la participació de Roger Paredes, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i investigador d’IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. L’estudi també ha comptat amb la participació de Pere Toran, coordinador de la Unitat de Investigació a l’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut. Els resultats es van presentar el passat mes d’octubre a la conferència IDWeek i avui es publiquen a la revista científica New England Journal of Medicine. L’estudi tenia com a objectiu avaluar en 562 persones l’eficàcia i la seguretat d’administrar remdesivir via intravenosa durant tres dies com a tractament per a pacients no hospitalitzats amb risc elevat de desenvolupar una COVID-19 greu. Els resultats obtinguts van permetre al personal investigador afirmar que tractar amb remdesivir just després del diagnòstic de COVID-19 redueix un 87% el risc d’hospitalització i mort en pacients vulnerables de patir la malaltia severa.

“A mesura que el nombre de casos positius per COVID-19 tornen a pujar i sorgeixen noves variants com òmicron, necessitem eines efectives com el remdesivir per tractar diverses etapes de la malaltia”, explica Paredes. “Ara podem utilitzar el remdesivir per ajudar a prevenir que les persones d’alt risc progressin cap a una malaltia més greu, fins i tot quan no necessiten oxigen, així com continuar utilitzant aquest fàrmac com a eina clau en el tractament de malalties greus. Aquesta darrera aprovació també ajudarà a reduir la pressió sobre els sistemes sanitaris, que ja estan sotmesos a una tensió important degut a la COVID-19”, conclou.

Aquest nou pas endavant per part de la Comissió Europea se suma a la anterior autorització de comercialització de Veklury®, que ja permetia el tractament de la COVID-19 en adults i adolescents (de 12 a 18 anys i amb un pes mínim de 40 kg) amb pneumònia que requerien oxigen suplementari.

Notícies relacionades