El virus del Nil Occidental té una afectació greu en menys d’un 1% dels casos
12/09/2024
La revista New England Journal of Medicine, la més prestigiosa del món en recerca biomèdica, inclou en el seu darrer número, publicat el 6 de gener del 2022, un estudi liderat pels Drs. Oriol Mitjà, de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació de Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLSida), i Lucy John, de la Divisió de Salut Pública del Departament Nacional de Salut de Papua Nova Guinea (PNG). L’estudi corrobora l’eficàcia més gran d’una nova estratègia per a l’eliminació del pian en comparació amb l’establida per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per avançar cap a la desaparició efectiva de la malaltia.
El 2012 Mitjà i el seu equip, format pels Drs. Camila G. Beiras i Marti Vall-Mayans (llavors vinculats a ISGlobal i actualment investigadors de FLSida), van posar les bases científiques perquè l’OMS establís l’Estratègia Morges, orientada a assolir l’erradicació del pian mitjançant la implementació d’una ronda d’administració massiva d’azitromicina a totes les persones residents en àrees on s’hagin registrat casos. Tot i això, el 2018 es va veure que l’estratègia de l’OMS era insuficient per aturar la transmissió de la infecció.
L’article de recent publicació recull els resultats d’un assaig clínic a nivell comunitari realitzat entre l’abril del 2018 i l’octubre del 2019 a la província de Nova Irlanda (PNG), i finançat per la Fundació “la Caixa”, la Diputació de Barcelona i la Fundació Barberà Solidària. L’azitromicina necessària per dur a terme l’estudi va venir d’una donació de Kern Pharma. A l’assaig es van comparar dues estratègies per al control de la malaltia: l’estratègia oficial (Morges), en base a la qual es realitza una ronda de distribució massiva d’azitromicina seguida pel tractament individualitzat dels casos persistents, i una estratègia experimental, consistent a fer tres rondes de distribució massiva amb sis mesos de separació. A l’assaig hi van participar 57.000 habitants d’una zona d’alta prevalença de pian, ubicats aleatòriament a dos clústers d’intervenció. L’estudi estableix amb claredat els beneficis de l’estratègia experimental davant de l’oficial: als 18 mesos de l’inici de la intervenció, la prevalença de pian va ser quatre vegades menor al grup que va rebre tres rondes d’azitromicina (0,04%), comparat amb el grup que va rebre una única ronda (0,16%). Aquests resultats perfilen els passos que cal seguir per assolir l’erradicació efectiva de la malaltia.
L’article està signat per vint investigadors adscrits a 17 centres de recerca. Vuit dels autors (incloent-hi el primer) són nacionals de Papua Nova Guinea que han estat vinculats a la investigació en matèria de pian realitzada al país des dels seus orígens.
En paraules de la Dra G. Beiras, co-primera autora de l’article, “el nostre estudi posa de manifest els beneficis d’apostar per la generació de coneixement per millorar el benestar dels habitants de països de renda baixa, i el que és més important, del paper de la capacitació d’investigadors en aquests països com a motor imprescindible per al desenvolupament econòmic i humà”.
El Dr. Vall-Mayans afegeix que “no es tracta únicament d’un imperatiu ètic, sinó que és també una font de sostenibilitat: un cop els investigadors estrangers deixem d’intervenir, els investigadors nacionals estaran plenament capacitats per liderar les polítiques de recerca en salut del seu país”.
El Dr. Bonaventura Clotet, president de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, complementa: “l’avenç que acabem d’establir no només es limita a la malaltia de pian, sinó que és rellevant per al plantejament de l’erradicació de les malalties infeccioses en general. A les properes dècades s’espera que hi haurà noves infeccions emergents i hem d’apostar per la investigació en aquesta àrea”
El Dr. Antoni Trilla, professor de la Universitat de Barcelona i investigador d’ISGlobal, es manifesta en termes similars: “la Dra. John, primera co-autora de l’article, està fent el doctorat a la Universitat de Barcelona. Ens sentim orgullosos de veure els resultats de la nostra política de capacitació, un dels puntals de la nostra institució. L’experiència de PNG mostra la necessitat apostar per un model de ciència col·laborativa. Comporta un gran impacte, que no hauríem obtingut de cap manera de no anar de la mà de totes les institucions que han participat en l’estudi”.
Àngel Font, Director Corporatiu de Recerca i Salut de la Fundació “la Caixa”, assenyala: “la millora de la salut de les persones és un objectiu prioritari per a la nostra entitat i per això apostem per projectes de recerca que puguin posar fi a malalties tan doloroses com el pian. Resultats com aquest donen sentit a la nostra feina.”
Oriol Mitjà conclou que l’impacte de la investigació és d’abast global: “la Covid-19 ens ha mostrat que les malalties viatgen sense que hi hagi la possibilitat de limitar-les geogràficament. Tots tenim la responsabilitat de contribuir al control de les infeccions emergents i serà imprescindible establir una agència fortíssima especialitzada en la identificació d’amenaces infeccioses i les estratègies per a la contenció, que estigui interconnectada amb agències d’altres països.”
Referència: John L, Beiras C G, Houinei W, Medappa M, Sabok M, Kolmau, et al. Trial of Three Rounds of Mass Azithromycin Administration for Yaws Eradication. New England Journal of Medicine. 2022; 386:47-56.
12/09/2024
29/08/2024
17/06/2024
Compartir