Tornar a actualitat

Un projecte científic liderat per la investigadora Beatriz Mothe rep el premi Joves Investigadors de la Fundació AstraZeneca

14/12/2022
Un projecte científic liderat per la investigadora Beatriz Mothe rep el premi Joves Investigadors de la Fundació AstraZeneca

Un projecte liderat per la investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions, Beatriz Mothe, rep el premi Joves Investigadors a la categoria Vacunes i Immunoteràpies, atorgat per la Fundació AstraZeneca. Es tracta d’una iniciativa que, en la sisena edició i sota el lema “Connexions que salven vides”, reconeix i promou el desenvolupament i la consolidació del talent científic jove a Espanya.

En concret, es tracta del projecte ‘Marcadors de resposta post-vacunal en població immunocompromesa (MARVIC): oportunitats per al desenvolupament de noves immunoteràpies per a la prevenció de la COVID-19′. Ha estat reconegut amb 225.000 euros, un premi que ajudarà a millorar la qualitat de vida de milers de pacients. En aquest projecte també hi col·laboren científics i científiques de l’Hospital Germans Trias, l’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari La Paz (IdiPaz) i l’Institut de Biomedicina de Sevilla (iBiS).

La coordinadora i investigadora Beatriz Mothe, metgessa del Servei de Malalties Infeccioses i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), explica els motius d’aquesta investigació: “Les persones amb determinades condicions d’immunosupressió o que reben tractaments immunosupressors segueixen sent el col·lectiu amb més risc de presentar formes greus de la malaltia per SARS-CoV-2, malgrat haver rebut pautes de vacunació contra la COVID-19 amb tres dosis i ja dues dosis de reforç. Els mecanismes pels quals aquests col·lectius segueixen amb més taxes de fallades vacunals segueixen sense conèixer-se en profunditat”.

“En el context d’un assaig clínic europeu en què testem la vacuna HIPRA com a dosi de reforç en persones amb immunosupressió, al projecte MARVIC volem analitzar en profunditat la resposta cel·lular post-vacunal de les persones immunodeprimides per identificar quins són els factors de inflamació i immunosenescència que els porten a una pitjor resposta post-vacunal”, destaca Mothe.

“És molt important que la Fundació AstraZeneca hagi apostat per aquest projecte atès que les persones immunodeprimides solen excloure’s habitualment dels assajos clínics de desenvolupament de vacunes; aquest premi ens ajudarà a dissenyar millors vacunes o immunoteràpies que puguin ser més eficaces en
aquestes persones més vulnerables”, afegeix Mothe abans de remarcar que aquests premis “ajuden a promoure el talent científic, ja que som investigadors emergents de grups nacionals amb un ampli recorregut en l’estudi de la resposta cel·lular a infeccions cròniques, inflamació i immunosenescència aplicables al camp de la resposta a les vacunes COVID”.

Enguany els premis promouen la investigació entre grups procedents de diferents comunitats autònomes, estructurat en un projecte de recerca en xarxa, la qual cosa facilitarà l’obtenció de resultats i generarà un coneixement científic més gran mitjançant el foment de sinergies entre els diferents grups d’investigació.

Notícies relacionades