Tornar a actualitat

Publicats els resultats de l’estudi del concert al Palau Sant Jordi

22/07/2021
Publicats els resultats de l’estudi del concert al Palau Sant Jordi

L’estudi observacional que va tenir lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona al concert de Love of Lesbian, organitzat per la Fundació i Festivals per la Cultura Segura, es publica a la revista Annals of Internal Medicine

La revista Annals of Internal Medicine ha publicat l’estudi observacional realitzat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i Festivals per la Cultura Segura el passat mes de març, el resultat del qual va ser que dels 4.584 assistents al concert es van diagnosticar sis persones positives en els 14 dies posteriors al concert, cap d’elles vacunada. Aquests sis casos van cursar amb una clínica lleu o asimptomàtica i en cap cas es va requerir ingrés hospitalari ni es va observar transmissió secundària a altres contactes. En almenys quatre d’aquests sis casos, l’enquesta epidemiològica realitzada per l’equip mèdic de la Fundació va suggerir que l’exposició a la font de la infecció va tenir lloc al marge del concert.

L’equip mèdic in situ van fer un cribratge amb test de diagnòstic ràpid per a la detecció d’antígens de SARS-CoV-2 a tots els assistents les hores prèvies al concert i es va requerir l’ús de mascaretes FFP2 durant tot l’esdeveniment. Es permetia cantar i ballar, i no calia distanciar-se físicament. El matí del dia del concert, un equip de 74 sanitaris va cribar a tots els assistents a tres seus a Barcelona ciutat. Les dades indiquen que el cribratge amb tests ràpids, les mascaretes i una correcta ventilació són mètodes eficaços que poden prevenir la transmissió del SARS-CoV-2 en esdeveniments interiors amb gran afluència de públic.

Context de l’estudi

Aquest estudi ha estat conduit pels doctors Josep Maria Llibre i Boris Revollo, que formen part del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol que dirigeix el doctor Bonaventura Clotet. Va coordinar els cribratges massius el responsable de la Unitat d’Assajos Clínics de la Fundació, Jordi Puig. El doctor Clotet ha puntualitzat que aquesta prova pilot es va produir “quan la variant predominant del coronavirus era la variant alfa, que presenta menys contagiositat que la actual variant delta. Per aquest motiu i en l’actual situació epidemiològica, si volem traslladar aquestes troballes al moment actual cal ser extremadament exigents en els cribratges a persones vacunades i no vacunades i molt estrictes en l’ús de mascaretes durant tot el concert o esdeveniment”. El doctor Clotet ha destacat també la importància de testar tots els assistents només hores abans del concert per part de personal expert i que la durada de l’esdeveniment sigui prudencial.

Per la seva part, els doctors Josep Maria Llibre i Boris Revollo assenyalen que “l’estudi s’ha dut a terme en una comunitat amb baixes taxes de vacunació i una taxa d’infecció moderada (260 casos per 100 000 habitants)”. No obstant això, conclouen que “els resultats tenen  implicacions per informar de les mesures de seguretat en esdeveniments interiors similars de reunió massiva”.

ENLLAÇ A L’ESTUDI

Notícies relacionades