Tornar a actualitat

Ens sumem al programa “Tinc una IDP. Ja soc gran i no estic sol” que ofereix acompanyament psicològic a les persones immunodeprimides

23/11/2023
Ens sumem al programa “Tinc una IDP. Ja soc gran i no estic sol” que ofereix acompanyament psicològic a les persones immunodeprimides

Les persones diagnosticades per una immunodeficiència primària (IDP) en seguiment al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias disposen ja d’un servei d’atenció psicosocial gràcies a la col·laboració entre el centre i la Fundació Barcelona per a les Immunodeficiències Primàries a Pediatria (BCN-PID Foundation).

Es tracta del programa ‘Tinc una IDP. Ja soc gran i no estic sol’, que la Fundació duu a terme amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca i que es va posar en marxa en aquest centre fa un parell d’anys. Després, seguint una línia de creixement, s’hi va sumar l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital del Mar i ara és el torn de Germans Trias, qui gràcies al programa oferirà sessions telemàtiques per millorar el benestar emocional dels pacients adults amb IDP i les seves famílies, oferint suport psicològic especialitzat en el marc d’una assistència multidisciplinària.

En concret, les sessions se’n fan amb una freqüència adaptada a les necessitats de cada persona i en un espai que facilita la comunicació i la comprensió de l’experiència del pacient, guiant-lo en el desenvolupament d’estratègies per afrontar la malaltia. D’aquesta manera, “es pretén millorar la qualitat de vida de les persones afectades i capacitar-les d’un nivell òptim d’autonomia”, explica Sònia Rodríguez, psicòloga general sanitària de la BCN-PID Foundation i membre del comitè d’IDP de l’Hospital Vall d’Hebron, centre coordinador del projecte.

Per a Lluïsa Pedro-Botet, metgessa de l’Hospital Germans Trias i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions, disposar d’un servei d’atenció psicosocial específic pels pacients afectats d’una immunodeficiència primària “és fonamental per assegurar un maneig integral d’aquestes persones”, que sovint tenen altres problemes de salut associats a la seva immunodeficiència i que poden, a vegades, limitar significativament la seva qualitat de vida.

Augmentar l’autoestima i controlar les emocions
L’enfocament biopsicosocial de les IDP que planteja aquesta iniciativa permet assolir millores en la qualitat de vida dels pacients, així com en l’acceptació i l’afrontament del diagnòstic i l’adquisició de més autonomia i facilitat d’adaptació a la situació. També els dota d’eines d’afrontament per ajudar-los a ser més efectius quant a decisions que hagin de prendre o complicacions que es puguin presentar. A la vegada, permet incrementar l’autoestima i el control dels símptomes i les emocions i s’avança a possibles trastorns de l’estat d’ànim.

El programa, que és pioner en assistència multidisciplinària especialitzada en IDP i que fins ara ja ha atès més de 120 persones entre pacients i familiars, és possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris (ACADIP) i el suport de Grifols.

Notícies relacionades