Assessorem el govern de la República Democràtica del Congo per frenar la infecció internacionalment
29/08/2024
Segons el darrer informe de Vigilància Epidemiològica del VIH i la SIDA a Catalunya 2022, elaborat pel CEEISCAT, el 2022 es van notificar 460 nous diagnòstics de VIH, fet que suposa una taxa de 5,9/100.000 habitants, cosa que representa un increment del 5 ,5% respecte de l’any anterior. El 83,5% eren homes i la mitjana d’edat al diagnòstic va ser de 37 anys. El 49,6% dels nous diagnòstics van presentar diagnòstic tardà.
Primeres visites en VIH
Històricament, la tipologia de pacients diagnosticats en VIH i que es visitaven a la Unitat de Malalties Infecciones de l’Hospital Germans Trias mantenien unes característiques concretes i, molts d’ells, afrontaven la primera visita amb informació prèviament contrastada. Aquest fet es devia, en part, a la tasca que ha portat a terme el centre comunitari BCN checkpoint on es detecta el VIH i altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i que està adreçat especialment a homes gais, bisexuals i dones transsexuals.
Les persones que formen part d’aquest centre comunitari mantenen estretes relacions de comunicació entre ells, fet que els facilita l’obtenció d’informació i dades sobre les infeccions que s’hi tracten, entre les quals el VIH. En l’actualitat, però, la tipologia de pacients que rep una primera visita per part de l’equip mèdic està començant a canviar i esdevenen pacients que no estan tan ben informats sobre el virus. Per tant, quan reben la notícia sobre la infecció els suposa una autèntica «sorpresa» i qualsevol element de comunicació amb informació significativa que els pugui tranquil·litzar, abans d’afrontar la primera visita, és molt benvingut.
Les dades confirmen aquest fet i és que durant l’any 2021 de les 95 primeres visites totals assistides a l’Hospital Germans Trias, el 62% provenien de BCN checkpoint i només el 38% venien de CAPS, Urgències, ASSIRs, etc. En canvi, les dades recollides durant l’any 2022 confirmen que les primeres visites procedents de BCN checkpoint disminueixen en un 14%, esdevenint un total del 48% i, en canvi, pugen la resta de visites provinents d’altres centres del 38% al 52%.
Projecte de BENVIHNGUDES
Tenint en compte aquestes dades, un equip multidisciplinari de la Fundació Lluita contra les Infeccions referent en VIH, conjuntament amb la col·laboració d’una persona amb VIH, ha engegat un nou projecte per millorar l’atenció a les persones acabades de diagnosticar per assegurar que se sentin còmodes, acompanyades i disposin de tota la informació que puguin necessitar. Aquest projecte pren el nom de BENVIHNGUDES.
Els objectius que persegueix aquest projecte són els següents:
En aquest moment l’objectiu de la Fundació Lluita contra les Infeccions és fer arribar les BENVIHNGUDES a les persones que es diagnostiquen per primera vegada de VIH a Catalunya, així com a les seves famílies, al seu entorn i als mateixos professionals sanitaris. Per aquest motiu les píndoles han estat enregistrades i transcrites en català, castellà i anglès, sobretot pensant en què existeix un nombre significatiu de persones amb VIH procedent d’altres països.
Les quatre píndoles responen a les següents preguntes clau:
– Què fer?
– Com estàs?
– Què significa?
– On anar?
La Dra. Eugènia Negredo, cap de secció de VIH de l’Hospital Germans Trias i investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions, explica que: «El nombre de pacients que reben assistència per part del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i de la Fundació Lluita contra les Infeccions és molt elevat, ja que atenem a 3.000 persones durant l’any i cada mes rebem una mitjana d’entre 7 i 10 nous casos que ens segueixen posant en alerta. Pensem que el fet de disposar de recursos audiovisuals com les píndoles de BENVIHNGUDA, garanteix un millor acolliment d’aquestes persones i, sobretot, pensant també, en el cas dels diagnòstics tardans».
29/08/2024
09/07/2024
04/07/2024
Compartir