Les infeccions bacterianes greus poden provocar 39 milions de morts el 2050
16/10/2024
Les infeccions de l’aparell locomotor afecten les estructures del sistema musculoesquelètic, com ara ossos, articulacions, músculs i tendons. Aquestes infeccions poden ser causades per bacteris, virus, fongs o altres microorganismes patògens i poden tenir conseqüències greus si no es tracten adequadament. A la Fundació Lluita contra les Infeccions disposem d’una unitat de recerca sobre infeccions que afecten l’aparell locomotor. Per conèixer amb més profunditat què fa aquesta unitat de treball ens entrevistem amb el Dr. Esteban Reynaga, doctor de l’Hospital Germans Trias i investigador de la Fundació.
Per què s’ha creat la «Unitat Funcional de Sèptics de l’Aparell Locomotor»?
La Unitat Funcional de Sèptics es va crear per oferir respostes concretes a les persones amb infeccions osteoarticulars i abordar-les de manera integral. Aquest tipus d’infeccions són molt complexes i per tractar-les adequadament és necessària la col·laboració de diversos especialistes. Per tant, per garantir resultats òptims, la unitat s’ha constituït des del principi per traumatòlegs, infectòlegs, cirurgians plàstics, personal d’hospitalització domiciliària i microbiòlegs, que són els pilars fonamentals del grup.
Quins pacients tracteu a la «Unitat Funcional de Sèptics de l’Aparell Locomotor»?
Els pacients que tractem a la nostra Unitat han patit una fractura òssia, sigui traumàtica o no, i necessiten la col·locació d’una pròtesi, que pot ser articular o no, o un material d’osteosíntesi, com plaques o claus. En comptes d’evolucionar correctament, aquests casos acaben desenvolupant una infecció que pot aparèixer, fins i tot, després de diversos anys, ja que hi ha microorganismes que tenen la capacitat d’amagar-se i provocar una infecció en algun moment de la vida.
A quin percentatge de persones afecten les infeccions de l’aparell locomotor?
Entre l’1% i el 3% de les persones que se sotmeten a una operació perquè se’ls implanti una pròtesi desenvolupen una infecció. Per tant, podríem dir que és una infecció poc freqüent. Tot i això, considerant que es col·loquen moltes pròtesis a l’any, com per exemple unes 1.000 a l’Hospital Germans Trias, estem parlant que entre 10 i 30 pacients desenvolupen una infecció aguda o crònica.
Quines són les infeccions més comunes que tracteu?
Normalment tractem infeccions agudes i cròniques. La diferència entre totes dues és que les agudes solen aparèixer durant el primer mes després de la cirurgia i, en general, el pacient queda ingressat per tractar-se. En canvi, les infeccions cròniques solen manifestar-se més tard i el pacient ens visita perquè experimenta dolor, afluixament de la pròtesi, febre o acumulació de líquid a l’articulació. El procediment per tractar aquestes infeccions varia: en el cas de les agudes, generalment es respecten les pròtesis i es canvien les parts mòbils; mentre que pel que fa a les cròniques, habitualment es reemplaça la pròtesi completa.
En què centreu la vostra recerca?
En aquest moment estem fent els primers passos en recerca. Tenim dos objectius importants: per una banda, la col·laboració amb altres institucions, com és el cas del grup GEIO (Grup d’Estudi d’Infeccions Osteoarticulars), amb el que participem en tres estudis basats en l’administració de certs tractaments antibiòtics. Paral·lelament, des de la Fundació Lluita contra les Infeccions liderem una investigació pròpia en models animals per respondre moltes preguntes que actualment no tenen resposta. També estem centrats a investigar les infeccions agudes de pròtesis per desenvolupar noves estratègies terapèutiques.
Teniu alguns projectes en ment de cara el futur?
A l’Hospital Germans Trias tenim el privilegi de comptar amb una Unitat Funcional de Sèptics de l’Aparell Locomotor que pocs hospitals poden oferir. Aquesta unitat de treball disposa d’un equip multidisciplinari de professionals que col·laboren en sinergia de manera molt positiva. Això té un benefici clar, tant pel que fa a l’atenció del pacient, com a l’avenç de la investigació sobre infeccions del sistema musculoesquelètic.
16/10/2024
19/09/2024
26/06/2024
Compartir