Tornar a actualitat

Les infeccions bacterianes greus poden provocar 39 milions de morts el 2050

16/10/2024
Les infeccions bacterianes greus poden provocar 39 milions de morts el 2050

A la Fundació Lluita contra les Infeccions tenim una àrea de recerca especialitzada en infeccions bacterianes greus. L’objectiu del grup és dur a terme projectes d’investigació clínica per minimitzar l’impacte de les infeccions provocades per bactèries resistents com són: la legionel·losi, la pneumònia d’adquisició a la comunitat i als hospitals o l’endocarditis infecciosa.

Què són les infeccions bacterianes greus?

Les infeccions bacterianes greus són infeccions causades per bacteris que poden provocar danys significatius als teixits o als òrgans del cos i que, si no es tracten adequadament, poden comportar complicacions greus o fins i tot la mort. Aquestes infeccions solen requerir tractament urgent amb antibiòtics i, en alguns casos, hospitalització. Les infeccions bacterianes greus sovint es manifesten amb símptomes intensos i generalitzats, com febre alta, debilitat general, inflamació i dolor localitzat.

Infeccions resistents als antibiòtics

Algunes d’aquestes infeccions bacterianes greus poden oferir resistència als antibiòtics, la qual cosa complica considerablement el seu tractament. Aquest fenomen es coneix com a resistència bacteriana o resistència antimicrobiana i es produeix quan els bacteris evolucionen per resistir els efectes dels medicaments dissenyats per matar-los o inhibir-ne el creixement.

Els bacteris resistents poden sobreviure, multiplicar-se i seguir causant infecció malgrat l’ús d’antibiòtics que abans eren efectius. Aquest problema és especialment preocupant en infeccions greus perquè pot conduir a fallades de tractament, hospitalitzacions més llargues, més risc de complicacions, i un augment de la mortalitat.

De fet, un estudi recentment publicat a The Lancet, apunta que més de 39 milions de persones podrien morir a tot el món des d’ara fins al 2050 a causa d’infeccions resistents als antibiòtics, sobretot persones majors de 70 anys.

L’estudi fa una especial menció a les infeccions respiratòries, i sobretot a les pneumònies. Aquest tipus de malalties infeccioses tal i com apunta la nostra cap de secció d’infeccions bacterianes greus Lluïsa Pedro-Botet, estan augmentant de manera vertiginosa i, a més a més, estan perdent l’estacionalitat, ja que si abans majoritàriament les trobàvem durant l’època hivernal, aquest estiu s’han atès persones amb virus de grip. Alhora, la doctora Pedro-Botet explica que un altre dels factors que incrementa la resistència als antibiòtics és el greu abús que s’està fent d’aquest tipus de tractaments en animals. La raó és que, amb l’objectiu d’incrementar la producció alimentària, els antibiòtics s’utilitzen massa en conreus, piscifactories i en l’engreixament d’animals, com per exemple l’aviram. Per això, reclama que cal fer programes d’ús racional dels antibiòtics no només en els humans, sinó també en animals. I concreta que no estem separats del regne animal, ja que el que ells mengen ens arriba al budell.

Símptomes de les infeccions bacterianes greus

Els símptomes poden variar segons la zona afectada, però els més comuns són:

  • Febre alta.
  • Dolor intens a la zona afectada.
  • Fatiga extrema.
  • Dificultat per respirar o alteracions en la consciència (en infeccions com la meningitis o pneumònia).
  • Erupcions cutànies, inflamació o taques vermelles.

Causes de la resistència als antibiòtics

La resistència als antibiòtics es produeix per diverses raons tal com apuntava la Dra. Pedro-Botet, però anem-les a repassar:

  • Ús excessiu o inadequat d’antibiòtics: l’ús inapropiat dels antibiòtics, com la prescripció d’antibiòtics per infeccions virals (com els refredats) o no completar el tractament prescrit, contribueix a la selecció de bacteris resistents.
  • Ús d’antibiòtics en agricultura: els antibiòtics s’utilitzen en animals destinats al consum humà per prevenir malalties, cosa que també contribueix al desenvolupament de resistència.
  • Transmissió entre persones i entorns: els bacteris resistents es poden transmetre d’una persona a una altra o a través d’objectes i superfícies en hospitals, llars i altres espais comunitaris.

Prevenció i tractament de les infeccions bacterianes resistents

Per controlar i prevenir la resistència als antibiòtics, és essencial:

  • Utilitzar antibiòtics amb prudència: només prendre antibiòtics quan són necessaris i prescrits per un metge.
  • Completar el tractament: fins i tot si els símptomes milloren abans, és crucial seguir el tractament complet per evitar que els bacteris resistents sobrevisquin.
  • Vacunació: les vacunes poden prevenir algunes infeccions bacterianes que podrien requerir antibiòtics, com la pneumònia i la meningitis.
  • Control d’infeccions als hospitals: millorar les mesures d’higiene i desinfecció per evitar la propagació de bacteris resistents. Per a saber-ne més llegir l’entrevista a la Dra. Nieves Sopena, investigadora en infeccions nosocomials.

La resistència als antibiòtics és un dels reptes més grans de la medicina moderna, ja que pot dificultar la lluita contra infeccions greus i potencialment mortals.

Notícies relacionades