Tornar a actualitat

El postCROI és un esdeveniment clau per estar al dia de les darreres novetats sobre el VIH i altres infeccions

26/03/2024
El postCROI és un esdeveniment clau per estar al dia de les darreres novetats sobre el VIH i altres infeccions

El PostCROI és una jornada que acumula més de 20 edicions, on ponents independents i especialitzats realitzen un resum d’altíssima qualitat dels continguts més importants presentats al congrés CROI sobre VIH i altres infeccions.

 

El PostCROI, que enguany arriba a la seva 21a edició, concentra en una intensa tarda de treball els principals continguts compartits durant el CROI. Aquesta jornada s’ha convertit en un resum d’altíssima qualitat molt ben valorat pels seus assistents. El CROI és un congrés que es va establir l’any 1993 per oferir un fòrum on científics bàsics i investigadors clínics poguessin presentar i debatre les seves investigacions sobre l’epidemiologia i la biologia dels retrovirus humans i les malalties associades. Durant aquests anys el CROI ha facilitat la presentació de descobriments importants en aquest camp, accelerant així, el progrés en la investigació sobre el VIH i la sida.

Per comentar les novetats que s’han presentat al CROI 2024 parlem amb la Dra. Eugènia Negredo, cap de secció de VIH de la Fundació Lluita contra les Infeccions i metgessa de l’Hospital Germans Trias.

Què és el CROI?

El CROI és un dels congressos més importants a nivell internacional sobre el VIH i les seves malalties associades, però més recentment, aquest esdeveniment també ha incorporat una part important sobre COVID-19. Aquest any s’ha celebrat a la ciutat de Denver (EE.UU) i part de l’equip de VIH de la Fundació Lluita contra les Infeccions hi ha assistit per conèixer els avenços científics que han tingut lloc a escala mundial sobre la infecció durant l’any. Alhora, el Dr. José Moltó (a la foto), la Dra. Beatriz Mothe i el Dr. Josep M. Llibre han presentat els seus treballs durant el congrés.

Què aporta el postCROI?

Com que no tothom pot accedir al CROI, ja fa més de 20 anys que organitzem el postCROI a Barcelona. Aquest esdeveniment que ha estat patrocinat darrerament per Gilead Sciences i organitzat per ScienHub Education, ha comptat amb la presència de 237 assistents. Aquesta trobada concentra en una tarda les qüestions més rellevants presentades al CROI. De fet, una de les virtuts que té el postCROI es que es fa just la setmana següent al CROI i així el contingut segueix estant molt fresc per a tothom. Aquesta reunió tradicionalment sempre es conclou amb una sessió que anomenem el «Top 10» on es destaquen les 10 presentacions més importants de tot el congrés CROI.

Quines són les novetats més importants que s’han presentat aquest any?

Pel que fa a la part que lidero jo, que és l’envelliment de la població amb VIH, es va fer una referència especial a l’estudi REPRIEVE. Es tracta del primer estudi clínic a gran escala per tal de provar una estratègia per prevenir malalties cardíaques entre persones que viuen amb el VIH. Els resultats d’aquest estudi segurament ens impulsaran a fer canvis des de la nostra consulta, perquè han demostrat que les persones amb VIH que prenen Pitavastatina tenen menys risc de patir una afectació cardiovascular. Per tant, a partir d’ara les guies clíniques probablement inclouran aquesta medicació com a recomanació per algunes d’aquestes persones. Un altre tema que també va tenir un protagonisme especial durant el congrés va ser el dels medicaments long acting, de llarga durada, i ultra long acting. Alhora, m’agradaria destacar un altre tema que també es va debatre intensament durant la trobada i és la profilaxi de les ITS amb l’antibiòtic doxiciclina. L’objectiu és prevenir algunes Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), però, així mateix, existeix el risc que apareguin resistències a aquest antibiòtic. Aquests són només tres dels temes destacats que van debatre’s durant aquestes conferències, però és evident que congressos d’aquesta magnitud mouen internacionalment un gran volum de dades en recerca, per això cal estar sempre al dia perquè la ciència, encara que a vegades no ho pugui semblar, avança ràpid.

Pots visualitzar la jornada postCROI en aquest enllaç.

Notícies relacionades