Finalitza la primera fase de l’estudi SuperCAP: Un programa per ajudar a les persones amb COVID persistent que tenen fatiga i dificultats cognitives
18/11/2024
La Universitat de Zúric (Suïssa) ha portat a terme un estudi que associa un grup de proteïnes de la sang amb la covid persistent, fet que obre la porta a millorar el diagnòstic i el tractament d’aquesta malaltia. Per conèixer amb profunditat aquest descobriment científic, així com per valorar els possibles beneficis que pot comportar pels pacients de covid persistent, parlem amb la Dra. Lourdes Mateu, cap de secció de covid-19 de la Fundació Lluita contra les Infeccions.
Quin és el descobriment més important que promou l’estudi liderat per la Universitat de Zuric?
En concret, aquest grup de recerca ha identificat que els pacients que tenen covid persistent presenten una alteració en el sistema immunitari, en particular una activació del complement, que afavoreix la inflamació de la paret interior dels vasos sanguinis i que podria ser la responsable d’alguns dels símptomes que tenen els pacients.
Com es beneficiaran els pacients d’aquesta recerca?
Aquesta investigació no resol, encara, la majoria de les incògnites que proposa la covid persistent, però sí que ressalta el paper clau del sistema immunitari en el desenvolupament d’aquesta malaltia. A partir d’aquí hem de continuar fent recerca que ens acosti definitivament a un tractament que pugui curar a totes aquestes persones.
Pel que sabem aquest estudi també proposa avenços en el diagnòstic de la malaltia. És així?
Aquesta troballa podria servir per detectar alteracions en una analítica de sang en els pacients amb covid persistent, tot i que encara és molt aviat per afirmar-ho. A partir d’aquí s’han de realitzar estudis en un nombre més elevat de pacients.
És evident doncs que els pacients no s’ho inventen.
És molt difícil trobar una causa única que sigui la que provoqui la covid persistent, perquè probablement n’hi ha varies. El que és important és que hi ha molta gent que està treballant amb això i aportant, com és el cas d’aquest estudi, noves evidències científiques que demostren que els pacients de long covid no s’ho inventen.
Una vegada més el paper del sistema immunitari esdevé clau. Què ens en pot dir doctora?
Sí, a la Fundació Lluita contra les Infeccions som especialistes en l’abordatge de les malalties infeccioses gràcies, justament, al coneixement que tenim del sistema immunitari, que és el que queda afectat pel VIH, virus que fa 30 anys que estudiem. Ara, aquest descobriment posa de manifest el paper clau del sistema immunitari en el desenvolupament de la malaltia de covid persistent i obre la porta a dissenyar nous estudis amb fàrmacs especialitzats a tractar aquesta disfunció.
Podem dir doncs que s’està avançant cap a la cura de la covid persistent? És optimista Dra. Mateu?
Encara no disposem de cap tractament que actuï sobre la causa de la covid persistent, però sí que podem administrar tractaments que milloren la qualitat de vida dels pacients. La gran diferència, i el gran avenç en el darrer any, és que en aquest moment a tot el món s’estan portant a terme diferent assajos clínics per tractar la causa, basats en les diferents hipòtesis sobre la fisiopatologia del long covid i, això, és molt positiu perquè vol dir que estem en el camí d’identificar el tractament que pugui curar aquestes persones. Com a exemple el passat 18 de gener es debatia a la comissió de salut del Senat dels EUA sobre la malaltia i alguns dels estudis recents que s’han portat a terme, entre els quals un que hem liderat des del nostre grup de recerca. Aquest fet indica que existeix una preocupació real i d’àmbit internacional sobre aquesta qüestió; així que, sí, que és qüestió de temps que entre tots puguem identificar un tractament curatiu per aquestes persones.
18/11/2024
19/09/2024
07/05/2024
Compartir