Tornar a actualitat

Quina infecció ha patit l’actor Àngel Llàcer que el va deixar 14 dies a l’UCI?

30/05/2024
Quina infecció ha patit l’actor Àngel Llàcer que el va deixar 14 dies a l’UCI?

A tots ens agrada viatjar. De fet, és un dels grans plaers de la vida i per això suportem llargues cues als aeroports, passem calor sufocant o fred gèlid, afegim reptes digestius al nostre estómac i, fins i tot, creuem oceans per descobrir nous paradisos tropicals. Però, atenció, cal informar-se bé abans de viatjar a certs països, ja que ens podem trobar amb sorpreses inesperades. Aquest ha estat el cas de l’actor Àngel Llàcer, que a principis d’any va viatjar al sud-est asiàtic per gaudir d’unes vacances idíl·liques, però, en canvi, va tornar amb una infecció provocada pel bacteri shigel·la que el va sotmetre a quatre operacions en una cama i catorze dies a l’UCI.

A la Fundació Lluita contra les Infeccions, comptem amb un grup de recerca especialitzat en Salut Internacional i Malalties Oblidades que ens alerta sobre la importància de prendre una sèrie de mesures higièniques, alimentàries i contra els mosquits per a les persones que viatgin pròximament a països tropicals o subtropicals, per tal de combatre algunes infeccions.

Què és la shigel·losi?

La infecció per shigel·la, també coneguda com a shigel·losi, és una malaltia infecciosa causada per bacteris del gènere Shigel·la. Aquests bacteris afecten principalment l’intestí gros i poden causar diarrea, que sovint és intensa i pot estar acompanyada de sang o moc.

Símptomes de la shigel·la

Els símptomes típics de la infecció per shigel·la inclouen:

  • Diarrea aquosa o amb sang
  • Dolor abdominal
  • Febre
  • Nàusees i vòmits
  • Sensació de tenesme (necessitat freqüent i urgent de defecar)

Els símptomes solen aparèixer un o dos dies després de la infecció i poden durar entre 5 i 7 dies. En casos greus, la diarrea pot provocar deshidratació, especialment en infants i persones grans.

Transmissió

La shigel·la es transmet principalment a través de la ingesta d’aliments o aigua contaminats amb femta infectada, així com pel contacte directe amb persones infectades. Les pràctiques higièniques inadequades, com la falta de rentat de mans, augmenten el risc de propagació.

Prevenció

Les mesures de prevenció inclouen:

  • Rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó, especialment després d’anar al bany i abans de menjar.
  • Manipular els aliments de manera higiènica.
  • Beure aigua potable.
  • Evitar el contacte proper amb persones infectades.

La prevenció i el tractament adequats poden ajudar a reduir la propagació de certes infeccions i les seves complicacions.

Els símptomes gastrointestinals després de patir diarrea del viatger poden persistir fins i tot més de 6 mesos

Per a saber-ne més, pots llegir una notícia publicada al nostre bloc sobre un estudi de recerca que vam impulsar des de la Fundació en col·laboració amb l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i el Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut. Aquest estudi determina que els símptomes gastrointestinals després de patir diarrea del viatger poden persistir durant més de sis mesos. Fes clic a l’enllaç per veure la notícia.

Notícies relacionades