Tornar a actualitat

Rebem el suport de CaixaResearch per seguir investigant sobre les causes i el tractament de la covid persistent

22/09/2022
Rebem el suport de CaixaResearch per seguir investigant sobre les causes i el tractament de la covid persistent

La convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d’investigació i universitats d’Espanya i Portugal, entre els quals el de la Fundació Lluita contra les Infeccions.

La tipologia dels ajuts comprèn un finançament de fins a 500.000 euros en tres anys per a projectes presentats per una única organització d’investigació, i de fins a un milió d’euros en tres anys per a projectes presentats per consorcis d’entre 2 i 5 organitzacions de recerca.

Covid persistent

L’aparició de la covid-19 ha marcat un punt d’inflexió en la recerca sobre malalties infeccioses. Ha provocat fins ara més de 490 milions de casos i més de 6,1 milions de morts a tot el món. Els primers moments de la pandèmia van ser molt durs i no ha estat fins que el percentatge de població vacunada ha estat prou alt que hem començat a veure una llum al final del túnel. Cal recordar, però, com l’expansió de la variant òmicron per tot el planeta va fer que els primers mesos de 2022 el ritme de contagis fos frenètic, arribant a més de tres milions de casos diaris de mitjana.

Cal seguir investigant per trobar tractaments per afrontar la malaltia aguda, prevenir-ne la progressió i disminuir la mortalitat. Així mateix, es calcula que un 10% de les persones que han passat la infecció tenen covid persistent: s’han de trobar les causes d’aquesta síndrome i oferir als pacients les millors solucions terapèutiques.

Durant els anys 2020 i 2021, tot l’equip de professionals de la Fundació es va posar al servei de la lluita contra la covid-19: investigadors experts en altres línies de recerca, personal assistencial i de suport, infermers i gestors d’assaigs clínics… tothom. Aquest equip ha demostrat, en molt poc temps, l’eficàcia de medicaments ja existents al mercat contra la covid-19 i ha permès descartar-ne d’altres: la recerca clínica està obrint el camí a diverses opcions terapèutiques. En endavant, la Fundació es centra en l’estudi de la covid persistent.

Notícies relacionades