La Gala Solidària People in Red recapta 815.040 euros per la Fundació Lluita contra les Infeccions
07/05/2024
L’anàlisi dels resultats del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi permet afirmar que l’esdeveniment no va tenir impacte en la transmissió de COVID-19 entre els assistents.
La incidència acumulada entre els assistents en els catorze dies posteriors al concert ha estat de 130’7 casos per cada 100.000 habitants, mentre que aquesta dada a la ciutat de Barcelona, ajustada per edat i en el mateix període, ha estat de 259’5 casos per cada 100.000 habitants.
Els doctors Boris Revollo, Josep Maria Llibre y Bonaventura Clotet, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, han informat sobre els resultats de l’estudi observacional realitzat a arrel del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi organitzat per l’associació “Festivals per la Cultura Segura”. Dels 4.592 assistents al concert que van atorgar el consentiment per permetre l’anàlisi de les seves dades al sistema públic de salut per rastrejar possibles noves infeccions per COVID-19, s’han diagnosticat sis persones positives en els 14 dies posteriors al concert. Els sis casos han cursat amb una clínica lleu o asimptomàtica, en cap cas s’ha requerit ingrés hospitalari i no s’ha observat transmissió secundària a altres contactes. En almenys quatre d’aquests sis casos, l’enquesta epidemiològica realitzada per l’equip mèdic de la Fundació suggereix que l’exposició a la font de la infecció va tenir lloc al marge del concert. Segons el doctor Boris Revollo, un dels responsables de l’estudi, “ a més dels tests d’antígens, les diferents estratègies de control de la transmissió del virus que es van aplicar, com un bon ús de les mascaretes i un ambient correctament ventilat, ens van permetre crear un ambient segur”.
Després d’analitzar les dades en col·laboració amb el servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, els responsables de l’estudi han conclòs que, a 14 d’abril de 2021, els casos detectats en els 14 dies posteriors al concert suposaven una incidència acumulada de 130’7 casos/100.000 habitants, mentre que la mateixa dada entre la població de Barcelona en el mateix grup d’edat i el mateix període de temps va ser de 259.5 casos/100.000 habitants.
Segons els investigadors, aquestes xifres suggereixen que el concert no va tenir cap impacte en la transmissió de la COVID-19. El Dr. Josep Maria Llibre remarca que “l’anàlisi de les dades indica que un concert de música en viu, en un recinte tancat, on assisteixin 5.000 persones amb les mesures de cribratge previ d’antígens, mascaretes i ventilació, és una activitat segura”. Així doncs, aquestes dades permeten afirmar que el concert del Palau Sant Jordi no ha constituït un esdeveniment de súper transmissió de la COVID-19, tal i com fins a data d’avui s’havien catalogat aquests tipus d’esdeveniments en recintes interiors i assistència massiva de públic.
El Dr. Bonaventura Clotet, president de la Fundació, ha posat en valor la col·laboració entre institucions, centres de salut i la direcció dels festivals per avançar en la seguretat dels esdeveniments de la mà de la ciència.
Al concert de Love of Lesbian del passat 27 de març de 2021 al Palau Sant Jordi de Barcelona van assistir 5.000 espectadors. Tots ells es van sotmetre a un cribratge amb test ràpid d’antígens de SARS-CoV-2 el mateix matí del concert i només sis persones van resultar positives i no van poder assistir a l’esdeveniment. El cribratge massiu es va realitzar sense cap incident per part de professionals sanitaris amb la coordinació de l’FLS. Durant el concert, va ser obligatori l’ús de mascareta facial FFP2 i la ventilació del recinte va ser optimitzada d’acord amb la normativa vigent. A més, es va gestionar el flux de persones en dintre del recinte, zona de WC i de restauració, i el públic es va ubicar en tres zones separades i no comunicades. Els assistents van poder cantar i ballar i no es va exigir distanciament físic. El compliment d’aquestes mesures per part dels assistents va ser escrupolós durant tot el concert.
L’estudi observacional realitzat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses no hauria estat possible sense la complicitat i el compromís de l’associació Festivals per la cultura segura; de la mateixa manera, han estat imprescindibles la col·laboració i el suport en la realització del concert i a la recerca científica de les Conselleries de Cultura, Salut i Interior de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona.
07/05/2024
12/04/2024
05/04/2024
Compartir