«Em preocupava més comunicar a la família que tenia VIH, que no pas la pròpia infecció».
13/01/2025
Enmig del creixent brot global de mpox, que ha afectat més de 90.000 persones en 110 països, un estudi publicat a la revista The Lancet Microbe, coliderat per IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra les Infeccions, ha comparat la resposta immunitària al mpox en persones amb i sense VIH. L’estudi, realitzat a Barcelona amb la participació de 33 persones, s’ha centrat a analitzar com la resposta immunitària influeix en la gravetat de la malaltia i en la rapidesa amb la que el cos elimina el virus.
Els resultats han mostrat que tant les persones amb VIH (14 participants) com sense VIH (19 participants) patien una malaltia de gravetat similar, i trigaven pràcticament el mateix temps a eliminar el virus del seu organisme. És important destacar que, en aquest estudi, el conjunt de participants amb VIH tenia un bon recompte de cèl·lules T CD4+, i el 78% tenia el VIH indetectable sota tractament antiretroviral.
Durant l’estudi, l’equip científic ha identificat que les respostes primerenques i potents d’anticossos, tant d’IgG com d’IgA, estan relacionades amb una malaltia més lleu i una eliminació més ràpida del virus. També han determinat que un major nombre de cèl·lules T específiques contra el mpox es relaciona amb una major eliminació del virus.
Encara que els nivells d’anticossos van disminuir més ràpidament en els participants amb VIH, les respostes de cèl·lules T contra el mpox es van mantenir fins a 6 mesos després del diagnòstic, sense importar si els participants tenien VIH o no. Això suggereix que els anticossos són importants pel control inicial de la infecció, mentre que les respostes sostingudes de cèl·lules T són essencials pel control a llarg termini del virus, possiblement contribuint a que els casos de reinfeccions siguin més lleus.
L’estudi subratlla la necessitat de continuar investigant, especialment en persones amb VIH avançat, per comprendre millor la protecció a llarg termini i desenvolupar estratègies de salut pública més efectives de cara a futurs brots de mpox.
13/01/2025
29/11/2024
22/11/2024
Compartir