Rajesh Gandhi: «Fins que no arribem a la cura del VIH, els tractaments de llarga durada poden facilitar el control de la infecció»
21/10/2024
Un estudi cost-benefici liderat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, en col·laboració amb l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF),el projecte dels NOMS-Hispanosida i BCN Checkpoint ha calculat l’estalvi potencial que la generalització de l’ús del tractament preventiu contra la infecció pel VIH (Profilaxi Pre-Exposició, PrEP) podria generar en el sistema públic de salut. Tenint en compte que les persones amb VIH viuen una mitjana aproximada de 40 anys a partir del moment del diagnòstic, el sistema públic arribaria a estalviar 93 milions d’euros en aquest període de temps gràcies a l’ús de la PrEP.
Aquest estudi, presentat al XII Congreso Nacional de GESIDA, ha calculat també que el tractament anual amb la PrEP per una persona té un preu de 1.433€, mentre que el cost del tractament antiretroviral per una persona infectada pel VIH és gairebé sis vegades superior i ascendeix als 8.500€ aproximadament. Els autors de l’estudi han estimat que si el preu de la PrEP es reduís en un 50%, l’estalvi seria de 152 milions d’euros, uns recursos que es començarien a rendibilitzar només 8 anys després de la seva posada en marxa.
Segons les darreres dades de Nacions Unides, es calcula que la sida causa la mort de 690.000 persones a tot el món i, tot i que el número de diagnòstics segueix baixant any rere any, encara afecta de forma molt important a determinades poblacions en risc. A l’estat espanyol, per exemple, el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes va suposar el 57% dels nous diagnòstics.
En aquest context, l’ús de la PrEP per prevenir el VIH s’ha implementat en molts països i ha demostrat ser una eina eficient. La PrEP consisteix en una medicació antiretroviral que prenen les persones que no tenen el VIH per evitar la infecció. Segons les últimes dades disponibles, a l’estat espanyol hi ha prop de 5.000 persones usuàries de la PrEP. Només a Catalunya n’hi ha 2.400.
Francesc López, investigador de l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia de la Salut i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses i autor principal de l’estudi, ha afirmat que els resultats d’aquest treball “suggereixen que les intervencions de prevenció en salut poden ser també en benefici del sistema sanitari: dedicar esforços en evitar la malaltia avui és menys despesa sanitària demà”. Per la seva banda, el Doctor Pep Coll, metge i investigador d’IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses i BCN Checkpoint i co-autor de l’estudi, ha afirmat que “la PrEP està demostrant que és possible reduir dràsticament les noves infeccions per VIH. El que cal fer ara és facilitar l’accés a la PrEP de totes aquelles persones que tenen risc d´infectar-se”.
Aquest estudi ha estat possible gràcies al treball conjunt de personal mèdic i investigador, així com especialistes en economia de la salut, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el centre de salut comunitària BCN Checkpoint i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. La col·laboració entre aquestes institucions ha fet possible que la distribució de la PrEP a Catalunya hagi estat un model d’èxit i ha permès que milers de persones hagin pogut accedir a tractaments preventius contra la infecció per VIH.
21/10/2024
19/09/2024
04/09/2024
Compartir