Tornar a actualitat

Celebrem la Primera Jornada de Formació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

25/09/2023
Celebrem la Primera Jornada de Formació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

VIH i envelliment

Gràcies als avenços en el tractament antiretroviral (TAR), les persones amb infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) ara poden tenir una esperança de vida que s’apropa mes a la de la població general (Blanco et al., 2017; Porter, 2003). Actualment, estem tractant la primera generació de pacients amb infecció pel VIH d’edat avançada, fet que implica que la informació que es disposa sigui limitada. No obstant això, a causa de l’estat d’inflamació sistèmic crònic produït per la pròpia infecció pel VIH juntament amb les toxicitats de certs antiretrovirals, sabem que les comorbiditats associades a aquest estat tenen una major prevalença i poden aparèixer abans, per tant, parlem d’un envelliment més accentuat i accelerat.

Com en altres malalties cròniques, el maneig d’aquestes persones és complex i es necessita una atenció integral amb un enfocament multidisciplinari, en què es considerin les particularitats pròpies d’aquest col·lectiu i que estigui orientat fonamentalment a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.

Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

La Fundació Lluita contra les Infeccions, des de fa una dècada, té una consolidada línia d’investigació, liderada per la Dra. Eugènia Negredo, enfocada a estudiar l’envelliment en pacients VIH. Els projectes duts a terme, les troballes realitzades en aquesta matèria i els articles publicats han tingut un gran ressò nacional i internacional, posicionant al grup com a referent en la matèria.

Enguany l’equip i l’entitat, han estat reconeguts com a especialistes en la investigació, el tractament i l’atenció de persones infectades amb el VIH, rebent l’acreditació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment, pel programa de Gilead Science.

El reconeixement com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment posiciona a l’equip i l’entitat com a centre formatiu de referència, amb un paper crucial en la lluita contra el VIH i la sida, ja que ajudem a millorar la qualitat de vida de les persones infectades, promovent la prevenció de la transmissió del VIH i contribuint en el progrés de la investigació i el desenvolupament de tractaments més efectius.

Primera Jornada de Formació com a Centre d’Excel·lència en VIH i Envelliment

Aquests dies a la Fundació Lluita contra les Infeccions s’ha portat a terme una formació presencial, teòrica i, sobretot, pràctica, sobre aspectes bàsics i clínics de l’envelliment en la infecció per VIH amb més de 12 hores lectives repartides en 2 dies. La formació molt personalitzada estava dirigida a un grup molt reduït de professionals mèdics i investigadors amb un interès especial per la població envellida amb infecció per VIH de tot l’Estat espanyol. Ha inclòs l’abordatge de casos clínics, així com, la participació de diferents pacients que han pogut exposar la seva experiència en primera persona.

El curs es va programar amb el propòsit de posar al pacient al centre de totes les intervencions per garantir-li un envelliment saludable i una millor qualitat de vida. Així doncs, la formació ha abordat no només aspectes estrictament mèdics, sinó, també socials, psicosocials, funcionals, cognitius i geriàtrics.

Aquest taller ha estat coordinat científicament per la Dra. Eugènia Negredo, cap de secció VIH del Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, i de la Fundació Lluita contra les Infeccions, i ha comptat amb la participació d’experts del seu equip i col·laboradors habituals.

 

Notícies relacionades