1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida
29/11/2024
Segons les darreres dades de Nacions Unides, l’any 2021 es calcula que 1,5 milions de persones es van infectar pel virus. La sida i altres malalties relacionades amb aquesta han causat la mort de 40,1 milions de persones a tot el món des dels seus inicis i, tot i que el número de diagnòstics segueix baixant any rere any, encara afecta de forma molt important a determinades poblacions amb conductes de risc.
Les darreres dades publicades pel Ministeri de Sanitat a l’estat espanyol, emfatitzen, per exemple, que el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes va suposar el 55,2% de nous diagnòstics l’any 2020, seguit per la transmissió per via heterosexual, que va suposar un 27,5%, i la que recau a les persones que s’injecten drogues (PID), que va sumar un 2,4%. Per tant, el 82,7% dels nous diagnòstics de VIH el 2020 van ser de transmissió sexual.
Vacuna
Actualment les persones que conviuen amb el VIH han de prendre a diari el tractament antiretroviral ja que el seu sistema immunitari no és capaç de controlar el virus espontàniament. Ara, els resultats de l’assaig clínic de la vacuna terapèutica HTI contra el VIH d’AELIX Therapeutix confirmen que el 40% dels participants que han format part de l’estudi terapèutic i han rebut la vacuna controla millor el virus quan se’ls retira temporalment el tractament antiretroviral respecte a qui no se’ls va administrar la vacuna. Aquest fet demostra que la vacuna pot educar el sistema immunitari per millorar la resposta contra el virus.
«Els resultats positius d’aquest assaig mostren que és possible induir una resposta immune a una persona que viu amb el VIH i així permetre la supressió del virus en absència de medicació antiretroviral», comenta la doctora Beatriz Mothe, investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i investigadora principal de l’estudi.
Tractament injectable
El tractament de Cabotegravir + rilpivirina que ha estat desenvolupat en col·laboració per dues farmacèutiques, ViiV Healthcare i Janssen, esdevé el primer tractament d’acció prolongada per al VIH a través d’una injecció intramuscular administrable una vegada cada dos mesos. Per tant, aquest nou fàrmac permetrà als pacients estalviar-se la presa diària d’una pastilla, perquè la podran substituir per aquesta injecció intramuscular.
Cabotegravir + rilpivirina d’acció prolongada basa el mecanisme d’acció en un nou sistema de nanopartícules o nanocristalls que permeten que, després de la seva administració a través d’injecció intramuscular, la medicació es vagi alliberant de manera gradual a l’organisme, mantenint-se l’eficàcia dels fàrmacs durant 2 mesos, moment en què han de ser administrats novament.
«Existeixen encara alguns reptes respecte a la presa de medicació antiretroviral que amb aquest nou tractament poden quedar resolts. Per exemple, seria el cas de tots els aspectes relacionats amb la qualitat de vida, la confidencialitat, l’estigma, o la necessitat de ser adherent a la medicació per controlar la infecció i evitar la transmissió a altres persones», afirma la Dra. Eugènia Negredo, cap de secció VIH Hospital Germans Trias de Badalona i Fundació Lluita contra es Infeccions.
Aquest tractament estarà disponibles als hospitals de l’Estat espanyol a partir del mes de desembre.
PrEP
L’ús de la PrEP per prevenir la transmissió del VIH s’ha implementat en molts països i ha demostrat ser una eina molt efectiva i que pot estalviar diners al Sistema de Salut. La PrEP consisteix en una medicació antiretroviral que prenen les persones que no tenen el VIH per evitar la infecció. Segons les últimes dades disponibles, a l’estat espanyol hi ha prop de 14.000 persones usuàries de la PrEP. Només a Catalunya n’hi ha més de 6.500, de les quals 3.000 la reben a BCN Checkpoint.
Un estudi cost-efectivitat liderat per la Fundació Lluita contra les Infeccions, en col·laboració amb l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa–centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el projecte dels NOMS-Hispanosida i BCN Checkpoint ha calculat l’estalvi potencial que la generalització de l’ús del tractament preventiu contra la infecció pel VIH (Profilaxi Pre-Exposició, PrEP) podria generar en el sistema públic de salut. Tenint en compte que les persones amb VIH viuen una mitjana aproximada de 40 anys a partir del moment del diagnòstic, el sistema públic arribaria a estalviar 93 milions d’euros en aquest període de temps gràcies a l’ús de la PrEP.
«Coneixent l’altíssima efectivitat de la PrEP, el repte actual és facilitar l’accés a totes les persones que podrien beneficiar-se’n, eliminant les barreres que encara existeixen per rebre-la. En aquest sentit, s’ha de senyalar que actualment hi ha llistes d’espera, i això vol dir que hi ha persones en situació de risc i que poden produir-se infeccions pel VIH que serien evitables», explica el Dr. Pep Coll, responsable mèdic de BCN Checkpoint.
29/11/2024
22/11/2024
21/10/2024
Compartir