Tornar a actualitat

El projecte Trep-AB busca alternatives terapèutiques per millorar el tractament de la sífilis i el pian

28/03/2023
El projecte Trep-AB busca alternatives terapèutiques per millorar el tractament de la sífilis i el pian

El Trep-AB és un projecte de recerca adreçat a identificar opcions terapèutiques alternatives efectives per a les dues treponematosis humanes més comunes: la sífilis i el pian. Aquesta investigació és finançada per una Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) i s’està duent a terme en col·laboració amb la Universitat de Washington (EUA).

El projecte avalua la possibilitat de reutilitzar medicaments antibacterians ja aprovats per altres malalties per oferir una solució intel·ligent, assequible i eficaç a la manca d’antibiòtics per a la sífilis i el pian.

La sífilis i el pian són les dues treponematosis humanes més comunes

La sífilis és una malaltia de transmissió sexual causada per Treponema pallidum (T.p.) subsp. pàl·lidum. La seva prevalença global ha augmentat des de l’any 2000, fins a uns 36 milions de casos actualment i més d’11 milions de noves infeccions anuals. La població de més risc són els joves, els homes que tenen sexe amb homes i les persones que exerceixen el treball sexual. Més del 90% dels nous casos de sífilis es produeixen als països en desenvolupament, però també és un problema de salut als països desenvolupats.

La penicil·lina té una baixa penetració en el sistema nerviós central

El bacteri que causa la sífilis pot envair el sistema nerviós fins en un 40% dels pacients, majoritàriament sense provocar símptomes i, això, a la llarga, pot tenir complicacions neurològiques.

El tractament actual per la sífilis en les fases inicials és la penicil·lina injectada intramuscular, tot i que és un fàrmac eficaç, té una baixa penetració en el sistema nerviós central. També hi ha situacions de manca de proveïment i, alhora, cal tenir en compte el conjunt de persones al·lèrgiques a aquest medicament.

Efectivitat del linezolid en el sistema nerviós central

El linezolid és un fàrmac conegut i utilitzat, que funciona molt bé en el sistema nerviós central.

Ara, amb aquest estudi volem comprovar la seva efectivitat enfront dels bacteris que provoquen la sífilis i el pian.

Com hem indicat, la sífilis és un problema global que va en augment i que afecta, principalment, als països en vies de desenvolupament, per tant, trobar un tractament eficaç i econòmic en alguns països pot ser una qüestió de vida o mort.

Si vols saber més sobre l’assaig, pots escriure a [email protected]

Gràcies per ajudar-nos!

Notícies relacionades