El Dr. Oriol Mitjà rep una beca europea per desenvolupar una vacuna contra la sífilis
04/12/2024
Una col·laboració internacional d’investigadors liderada per la Fundació Lluita contra les Infeccions de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Barcelona) i la Universitat Queen Mary de Londres ha identificat una forma greu i necrotitzant de mpox amb una alta mortalitat en persones immunodeprimides amb VIH.
Aquest grup d’investigadors, que prèviament havia publicat tres sèries globals de casos de mpox fonamentals per a l’estudi de la malaltia, ha publicat avui a The Lancet la sèrie de casos més gran de mpox en persones amb malaltia avançada per VIH, en què identifiquen una nova forma greu de mpox.
La majoria de les infeccions per mpox al brot internacional actual han passat en xarxes sexuals d’homes homosexuals, bisexuals i homes que tenen sexe amb homes. Entre el 38% i el 50% de les persones diagnosticades amb mpox l’any passat també viuen amb el VIH; la gran majoria estan en tractament contra el VIH i porten una vida lliure de malaltia.
La investigació de brots anteriors a països històricament afectats i d’un petit nombre de persones durant el brot actual va suggerir que la infecció per mpox pot ser més greu en persones amb VIH avançat. Fins ara, però, no hi ha hagut un gran estudi global per examinar això més a fons. La xarxa internacional de metges i investigadors va observar 382 persones amb VIH avançat, incloent-hi 27 de les 60 morts (al moment d’escriure l’article) informades a l’OMS durant el brot internacional. El grup descriu una forma molt greu de mpox caracteritzada per lesions cutànies necrosants, grans i generalitzades, taxes altes d’infeccions greus i, en alguns casos, lesions pulmonars inusuals. Aquesta forma de la infecció comporta una mortalitat del 15% en persones amb malaltia avançada pel VIH i la immunosupressió. Les 27 morts van tenir lloc dins aquest grup immunodeprimit.
Això proporciona evidència que el mpox s’està comportant de manera diferent i molt preocupant en persones amb malaltia avançada per VIH i immunosupressió, per la qual cosa els autors demanen que se l’afegeixi a la llista de malalties que defineixen la SIDA establerta pel Centre per al Control de Malalties (CDC) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que fan servir els metges de tot el món per guiar el maneig de la condició.
L’addició d’aquesta forma greu de mpox a la llista existent de malalties definitòries de la SIDA ajudarà els metges especialistes i no especialistes a protegir les persones immunodeprimides, que corren més risc de morir a causa de la infecció per mpox. Totes les persones amb mpox haurien de fer-se la prova del VIH, i totes les persones en risc amb VIH i immunosupressió haurien de tenir prioritat en la vacunació preventiva contra el mpox i en l’accés a antivirals. La majoria de les morts per mpox han ocorregut a països on hi ha baixos nivells de diagnòstic de VIH i/o sense accés universal a antivirals per a mpox i/o VIH, i sense accés a unitats de cures intensives. Cal un esforç global coordinat per garantir l’accés equitatiu a antivirals i vacunes a països on la interacció de la infecció pel VIH no controlada i el mpox és més freqüent.
El Dr. Oriol Mitjà, primer autor i professor associat de Malalties Infeccioses i Salut Global a la Fundació de Lluita contra les Infeccions i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, afirma: “Hem descrit una forma greu de mpox que afecta principalment homes joves que tenen relacions sexuals amb homes i que provoca la mort en el 15% de les persones amb VIH avançat. Quan els metges reconeixen lesions cutànies necrosants i/o afectació pulmonar, han d’utilitzar una via clínica diferenciada i un enfocament intensificat. A més, les autoritats de salut han de prioritzar la vacunació de les persones que viuen amb el VIH, particularment a països amb baixos nivells de diagnòstic o sense accés gratuït universal al tractament antiretroviral”.
La Dra. Chloe Orkin, co-primera autora de l’estudi, professora de Medicina del VIH a la Universitat Queen Mary de Londres i directora de la col·laboració SHARE, afegeix: “Actualment, hi ha una llista de catorze infeccions que es comporten de manera diferent i són particularment perilloses per a les persones immunodeprimides amb infecció avançada per VIH. Les agències internacionals de salut pública es refereixen a aquestes infeccions com a ‘condicions que defineixen la SIDA’. Els metges de tot el món utilitzen aquesta classificació per guiar el maneig de les persones amb més risc de morir a causa d’aquestes infeccions. Per tant, demanem que s’afegeixi el mpox a aquesta llista de ‘condicions que defineixen la SIDA’, ja que és una infecció oportunista. La llista no ha estat actualitzada des del 1993.”
Sobre la recerca:
Les condicions que defineixen la SIDA són un grup de malalties greus i potencialment mortals per a les persones amb malaltia avançada per VIH. Una persona amb VIH es considera afectada de malaltia avançada relacionada amb el VIH quan el recompte de cèl·lules CD4, un tipus de cèl·lula del sistema immunitari, és inferior a 200 cèl·lules/mm3. Una persona sana amb VIH o sense té recomptes de CD4 de més de 500 cèl·lules/mm3.
L’estudi analitza 382 persones amb VIH i recomptes de CD4 de menys de 350 cèl·lules/mm3 infectades amb mpox. Les persones greument immunocompromeses, aquelles amb els recomptes de CD4 més baixos (<200 cèl·lules/mm3), tenen més probabilitats de patir complicacions greus que aquelles amb recomptes de CD4 superiors a 300 cèl·lules/mm3. Aquestes complicacions inclouen lesions cutànies necrosants, grans i generalitzades, afectació pulmonar ocasionalment amb nòduls, infeccions bacterianes secundàries i sèpsia.
De les 382 persones de l’estudi, 107 van ser hospitalitzades com a resultat de la infecció per mpox. El 25% dels hospitalitzats (27 persones) va morir. Totes les morts van passar en aquells amb recomptes de CD4 inferior a 200 cèl·lules/mm3. La gravetat més gran de la malaltia, l’hospitalització i la mortalitat es van observar en persones amb un recompte baix de CD4 i una càrrega viral del VIH alta.
Prèviament, els investigadors havien publicat tres estudis de casos sobre el recent brot global de mpox: el primer analitza la infecció per mpox en homes; el segon descriu la presentació de la malaltia atenent la seva virologia, epidemiologia, patogènesi, o presentació clínica, i el tercer se centra en la infecció per mpox en dones i persones no binàries.
04/12/2024
22/11/2024
19/09/2024
Compartir